6 t/m 8 juli
Locronan
Chemin de Rosancelin
GPS: 48˚12’45” N 04˚05’54” W
Aankomst Km: 21910

Het weer is vandaag veel beter. Er is zelfs een zonnetje. We maken nog even een wandelingetje door het dorp, kopen een baguette, bekijken de kerk en gaan dan terug naar de camper. Daar moeten we nog even lozen, vullen en de wagen wat schoonmaken na al die regen en modderige camperplekken en gaan dan door om 5 km verder in Locronan weer te stoppen. De camperplaats is een mixed parking ( zoals vaak hier) en je krijgt de eerste keer als je komt een sticker voor € 3,- en dan mag je verder het hele jaar zo vaak daar komen als je maar wil. Het is een dorpje dat nog helemaal een middeleeuwse sfeer heeft en ook vaak als decor voor films wordt gebruikt. Polanski heeft hier o.a. “Tess” opgenomen. Wij blijven er het weekend, want er is op zaterdag en zondag een processie (Troménie), die maar eens in de zes jaar plaatsvindt en heel bijzonder is en juist dit jaar weer is. Dat willen wij niet missen uiteraard.

Zaterdag 7 juli
Het is vandaag een redelijk zonnige dag. Mooi om het dorp wat beter te verkennen. In de loop van de middag zien we dat er langs de route die de processie gaat overal kleine kapelletjes gebouwd worden van buigzame takken die weer bedekt worden met dennetakken. Zo tegen 9 uur in de avond is het behoorlijk druk geworden op het plein voor de kerk en zien we steeds meer mensen in klederdracht lopen. Eerst wordt de banier van de “Tromenie” door de bisschop gezegend en dan gaat de processie zich vormen en in beweging komen. Alle mensen die meelopen hebben een brandend waxinelichtje in een speciaal bekertje en onderweg wordt bij diverse van de kapelletjes gestopt. Teruggekomen op het plein voor de kerk wordt nog een vuur ontstoken en dan gaat iedereen de kerk weer in voor een late mis. Het is een fraai stukje folklore wat hier te zien is.

Zondag 8 juli.
Vanmiddag is de grote processie. Een omgang van 12 km waar (volgens de boekjes) een paar duizend mensen op af komen om deel te nemen of om er naar te kijken. Het is in ieder geval ’s morgens al heel druk op de parkeerplaats. De processie vertrekt om half drie en hoe mee het naar die tijd gaat, hoe meer mensen uit de omgeving in hun plaatselijke klederdracht we zien. We blijven fotograferen en filmen. We zien zelfs dat Franse camperaars die bij ons staan, uit de omgeving komen en nu in hun kostuums uit de camper komen om mee te gaan lopen. Onze buurman is ook in kostuum en vertelt ons dat het van 1870 is en nog van zijn betovergrootvader is geweest. Het is zo te zien wel goed gerestaureerd, want het ziet er schitterend uit. Hij wil graag voor ons wel even poseren voor de camper zodat Marian er een foto van kan maken. De stoet komt vrijwel langs onze camper en we kunnen mooie opnamen maken van het geheel. Het is een indrukwekkende stoet met veel banieren, gedragen heiligenbeelden, etc. Voor ons als folklore liefhebbers zijn al die mensen in hun klederdracht die op zo’n natuurlijke wijze met hun tradities bezig zijn helemaal het einde.

Het was een puur toeval dat wij hier van hoorden en dat het juist dit jaar weer plaatsvond. Heel mooi om mee te kunnen maken.

8 t/m 10 juli
Benodet
Camping La Pointe Saint Gilles
GPS : 47˚51’45” N 04˚05’46” W
Aankomst km: 21946

We gaan even voor een paar nachtjes naar een camping in Benodet, niet ver van Pont ‘l Abbé, waar we donderdag willen zijn voor een folklorefestival. Er moet weer het nodige gewassen worden en ik heb gelezen dat er daar een Internet mogelijkheid is. Eindelijk! Er is erg veel dat op de site gezet moet gaan worden. Verder hopen we op een beetje redelijk weer zodat er ook nog wat gefietst of gezwommen kan worden.

11 tot 14 juli
Pont ‘l Abbé
Route de Saint –Jean-Trolimon
GPS: 47˚51’51” N 04˚14’11” W
Aankomst Km: 21964

Woensdag
De camperplaats is bij een supergrote Leclerc supermarkt en heeft mooie goed aangegeven gereserveerde parkeerplaatsen voor campers. Het is een paar minuten fietsen naar het centrum van het dorp. We gaan gelijk maar even naar de VVV om kaartjes te kopen voor de festivalvoorstelling van vrijdagavond en de voorstellingen op zondag. We krijgen er ook nog een poster bij van de “Reine des Brodeuses 2007”. Dan even het dorp verkennen om te zien waar de komende dagen alle festiviteiten plaats gaan vinden. Als we terugkomen is het nog steeds niet erg druk op de camperplaatsen. Ik had verwacht dat het wel vol zou lopen met zo’n festival, maar dat valt erg mee dus.

Donderdag
Vanmorgen is het markt en dat is altijd leuk om even naar toe te gaan. Ik moet mij altijd inhouden om niet al te veel van al die lekkere streekworsten en dat soort zaken te kopen. We kopen wel een meter geplastificeerd tafelkleed in kleuren die goed bij de camper passen. Als we in de middag terugkomen, zijn inmiddels de Engelse camperaars die we in Locronan ontmoet hebben ook gearriveerd. Dat wordt dus bij een glaasje wijn weer even bijpraten.

Vrijdag
Na het ontbijt gaan we op de fiets naar een eilandje dat een paar kilometer verderop in de rivier ligt. De rivier die door Pont ‘l Abbé loopt staat rechtstreeks in verbinding met de Atlantische Oceaan en is dus tij-gevoelig. Raar gezicht hoor als het eb is, liggen alle boten die in de haven liggen volledig op het droge en zijn vastgemaakt aan balken zodat ze niet om kunnen vallen. We gaan eerst langs de verkeerde kant van de rivier en rijden steeds verder van de rivier af. Dan maar terug en proberen over de andere oever. Daar wordt inderdaad met een bord de richting naar het eiland aangegeven. Het is een mooie weg om te fietsen en op een gegeven moment passeren we de rivier weer. Het is prachtig mooi maar het stinkt er behoorlijk als het zo drooggevallen is. Na nog zo ongeveer een kilometer gefietst te hebben rijden we ons vast op een weg bij een landhuis waar met borden aangegeven is dat het privéterrein is en dat we niet verder kunnen. Dan maar terug, al balen we er wel een beetje van dat we maar niet op dat eiland kunnen komen !

Terug in de camper kijken we maar eens op de kaart wat we nu fout gedaan hebben. Wat zien we…………… we zijn wel op het eiland geweest zonder dat we het door hadden. Toen we de rivier overstaken, hebben we niet in de gaten gehad dat we op het eiland terecht waren gekomen en toen we niet verder konden waren we dus aan de punt van het eiland. Intelligente actie van ons……….

Aan het eind van de middag komen John en Jenny ( onze Engelse buren) een glaasje bij ons drinken. In Carnac hebben we een DVD gekocht van een dansgroep die we inmiddels gezien hebben en we erg enthousiast over zijn. Het is deze dansgroep die hier vanavond een voorstelling geeft. We zijn dus heel nieuwsgierig om ze echt te zien. In het programma staat dat er voor de pauze een Ierse dansgroep optreedt, maar dat blijkt een lokale dansgroep te zijn die Iers doet. Alle leeftijdsgroepen komen op het toneel en allemaal is het van en niveau dat we er graag bij weg zouden willen lopen. Deze ellende duurt een vol uur en de aangekondigde 10 minuten pauze duurt bijna een halfuur. Ik heb het voortaan nooit meer over een Grieks kwartiertje !!!!!!!!!!!!!! Maar dan komt “Brug Ar Menez” uit Spezet en dat is helemaal te gek. Prachtige kostuums, schitterende choreografie en een orkest van grote klasse. Het kan ons niet lang genoeg duren en het maakt de avond weer helemaal goed.

Zaterdag.
Onze Engelse buren verhuizen met hun camper naar een andere plek in Pont ‘l Abbé meer bij het centrum waar ook veel meer campers staan.Wij kunnen niet zo makkelijk verhuizen want we hebben nog maar weinig gas en moeten voor de koelkast stroom hebben. Vanmiddag is het kinderdefilé. Voorafgegaan door een Bagad ( Bretonse doedelzak-, en bombardes- drumband) komen de kinderen uit de omgeving in hun klederdracht langs. Het is leuk om te zien hoeveel plezier ze er zelf in hebben. Het programma overdag valt wat tegen. Maar de avond is erg gezellig in het centrum. Op het podium bij het Hotel de Ville treden diverse koren en een Venezolaanse dansgroep op en in de hoofdstraat zitten allerlei mensen met oude beroepen. Een echte folkoremarkt is het. Om 11 uur ( nou ja, + een Bretons kwartiertje uiteraard) begint er een Keltisch vuurwerk bij het meertje achter het Hotel de Ville. Het is heel indrukwekkend zoals ze dat hebben opgebouwd. Bijna op de maat van de over het water schallende Keltische muziek gaat het vuurwerk de lucht in. Alles bij elkaar duurt het wel een goed half uur. En als we op onze fietsjes weer terug komen bij de camper staan we er nog helemaal alleen. We nemen nog een glaasje wijn en dan ineens slaat er iemand ( waarschijnlijk een dronken knul) keihard een paar keer op de zijwand en de deur. We schrikken ons kapot. Natuurlijk is er niemand meer te zien als we naar buiten gaan, maar dat geintje levert ons wel twee kleine beschadigingen op in de deur en zijwand. We hebben ontzettend de pest in en willen hier niet meer blijven. Dan toch nog maar naar die andere plek. Zo eindigt deze erg leuke dag toch met een vervelend incident.

Zondag
Om 11 uur begint het grote défilé met aansluitend op in het openluchttheater en een podium achter de kerk optredens van de diverse dansgroepen en bagads die meedoen met het defilé. De hele route is afgesloten en je moet kaarten hebben om het allemaal te kunnen zien. Wij hebben die donderdag gelukkig al gekocht bij de VVV en hoeven nu niet meer in de rij te staan bij de verkoopbalie. Het weer is goed van temperatuur maar wel erg onstabiel. Tijdens het defilé zien we dan ook veel deelnemers langs komen verborgen onder een paraplu. Geeft een heel apart beeld op de video en foto’s en is best leuk. We kiezen voor het podium achter de kerk om de optredens te zien. Het programma daar staat ons het meest aan. Helaas is de in het programma aangegeven volgorde blijkbaar niet meer dan een indicatie, want dat gaat allemaal toch iets anders. Om een uur of twee besluiten we terug te gaan en onderweg begint het ook weer te regenen. Net op tijd weg dus. De regen houdt verder de hele middag niet meer op.

Foto's
topfoto
neiuwe camper
  
oude camper
Camperreizen van Aad & Marian

Reisverslagen.....................

Foto's..............

Informatie