Quimper
15 t/m 22 juli
Camping ‘l Orangerie de Lanniron 
GPS : 47˚58’46” N 04˚06’27”
aankomstKm 21991

We gaan door naar Quimper waar gisteren het Festival de Cornouaille is begonnen en waar wij een week op de camping gereserveerd hebben. We hebben daar een grote plek met water en stroom en het is ongeveer 2 km van de camping naar het centrum. Een prima plek dus. Als nu ook het weer een beetje wil meewerken, wordt het een mooie week.

Maandag.
Vandaag gaan we eerst ons gasprobleem proberen op te lossen. Onze tweede gasfles is bijna leeg en het is blijkbaar onmogelijk om onze Primagaz Composit flessen in Frankrijk om te ruilen of te laten vullen. Volgens de ANWB is er in Brest een vulstation en we roepen de hulp in van de receptie hier om het juiste adres te vinden en voor ons te bellen of we daar onze flessen kunnen laten vullen. Na zijn telefoontje en het juiste adres in de GPS gaan we op weg naar Brest. Daar aangekomen willen ze eerst de poort niet opendoen en na aandringen van Marian kunnen we toch naar binnen. Ook hier kennen ze onze glasfiber flessen helemaal niet en kunnen er niets mee. Ze leveren trouwens niets aan particulieren en zijn eigenlijk een groothandel voor de industrie. Gelukkig helpen ze ons wel aan een adres een paar honderd meter verder waar we een metalen gasfles laten installeren. Dan hebben we in ieder geval voor de rest van de vakantie weer gas. Als we thuis zijn gaan de kunststof flessen er direct uit!!!!!!.

We zijn rond de middag weer terug in Quimper en gaan na de lunch op onze fietsjes naar het centrum. Het is inderdaad amper een kwartiertje fietsen als we bij de kade zijn. Overal langs de kade zijn tentjes met Bretonse souvenirs en op diverse plaatsen spelen muzikanten. Op het plein naast de kerk is een groot podium, het plein zelf is de dansvloer en daarnaast overal tafels en banken en tentjes waar je eten en drinken kan halen. Lekker sfeertje hier. Zo ongeveer de hele dag concerten op het podium. We gaan even een cidre drinken op de Place au Beurre, een van de leukste pleintjes van Quimper. Dan even terug om te eten en ‘s avonds weer terug voor het Fest-Noz (nachtfeest). Heel apart om zo op het plein honderden mensen te zien , jong en oud door elkaar,die allemaal met elkaar uren aan het dansen zijn. Allemaal Bretons uiteraard. We zijn zo rond half een behoorlijk versleten en gaan maar eens terug. Morgen weer een dag.

Dinsdag
Vandaag gaan we niet naar het Fest-Noz maar wel ‘s middag naar het centrum. Marian gaat wel de dansles op de het plein meedoen. Iedere avond zo rond zes uur maakt steeds een andere Bagad een mars door de stad. Wij gaan vandaag een galette eten op de Place au Beurre en dan nog een stukje concert luisteren voor we weer naar de camper terug gaan.

Woensdag
Marian heeft in een van de tentjes langs de kade een mooi Bretons T-shirt gezien, dat gaan we dus eerst maar even kopen. Dan langs de festivalverkoopstand om een paar regenjacks te kopen. Dat is hier geen overbodige luxe is inmiddels gebleken. Om half vier is de dansles op het plein waar Marian aan mee doet. Vandaag heb ik mijn camera’s bij mij zodat ik de les een beetje kan vastleggen. Morgen laten we al de extra ballast thuis zodat ik ook mee kan doen. Als de les net een paar minuten is afgelopen barst er een enorme bui los. We kunnen de regenjacks direct inwijden als we teruggaan naar de camper. Later op de avond gaan we weer richting Centrum voor het Fest-Noz. Het is weer droog en de temperatuur is prima voor een dansfeest. Om een uur of 1 zijn we gevloerd en houden het verder voor gezien.

Donderdag
Vandaag eerst even naar de VVV om kaarten te kopen voor het défilé van zondag en de dansvoorstelling op zaterdagavond en dan weer de stad in. Tijdens de kinderdansles begint het weer te regenen en verplaatst de les zich naar de eettent. Daar worden gewoon een rij tafels en banken weggehaald om ruimte te maken en gaat alles gewoon weer door. Bij de volwassenen les zien we dat je in die kleine dansruimte nauwelijks kunt bewegen en we gaan maar even wat boodschappen doen. Als we weer op het plein komen is het inmiddels droog en wordt er weer op het plein gedanst. Tijd om mee te gaan doen dus. Aan het eind begint het opnieuw te regenen en gaan we terug. Vanavond blijven we maar eens bij de camper om wat bij te komen van alle drukte.

Vrijdag
Vanmiddag is er op het plein een concert van een Schotse Pipers Band. Dat is iets dat we wel graag willen zien en vooral horen. Het is vooral de techniek van de drummers die heel bijzonder is bij deze bands en ook deze is daar een mooi voorbeeld van. Uiteraard gaat Marian ’s middags weer meedoen met de les op het plein en eten we in de grote eettent bij de dansvloer op het plein. ’s Avonds storten wij ons in het Fest Noz gebeuren. We worden wel wat geplaagd door wat regenbuien tussendoor.

Zaterdag
s Middags is de kinderoptocht. We hebben een prachtig plekje op de hoek bij de Place au Beurre waar we de hele optocht langs zien komen. Het aantal groepen en kinderen dat meedoet valt mij wat tegen, maar leuk is het wel in ieder geval. Omdat we nog heel wat tijd over hebben voor dat we vanavond naar de voorstelling gaan zoeken we een internetcafé op om de grote hoeveelheid tekst en foto’s die klaar zijn weer op de site te zetten. Het is een supersnelle verbinding en ik ben in een kwartiertje er mee klaar. Dan lekker een crêpe gaan eten op de Place au Beurre. Als we tegen kwart voor acht richting voorstellingstent gaan, zien we dat daar al een hele rij mensen staat te wachten. We sluiten dus maar aan. Aan de voorstelling doen dansers van 13 dansgroepen uit de wijde omgeving mee en er is een heel groot begeleidend orkest. De muziek is ( zoals meestal bij dat soort voorstellingen) erg hard maar wel heel erg goed. Aan de dansers kun je soms wel zien dat de choreografie in heel korte tijd is ingestudeerd. Het gaat niet helemaal vlekkeloos hier en daar, maar het is wel zeer de moeite waard om te zien. Jammer genoeg mag je er niet fotograferen en filmen. Ik heb overigens toch wel hier en daar een paar stukjes video opgenomen voor onze eigen DVD. Als we weer naar buiten komen regent het en gaan we snel op onze fietsjes terug naar de camping.

Zondag
Vandaag is het ‘Grande Defilé’ . Het begint om half 11 en je moet dus ruim tevoren een plek langs de route zoeken om zeker te zijn dat je het goed kan zien. Het is een gebeuren dat alles bij elkaar wel twee uur duurt voor alle bagads, dansers en ander deelnemers voorbij zijn. Gelukkig is het het grootste deel van de tijd droog en een lekkere temperatuur. We zien ook onze camper buurman uit Locronan weer. Hij danst in een van de deelnemende dansgroepen en hij herkent ons ook direct. Leuk om hem nog even hier te zien. Als het afgelopen is gaan we terug naar de camping want we willen vandaag nog verder gaan.

Foto's
topfoto
neiuwe camper
  
oude camper
Camperreizen van Aad & Marian

Reisverslagen.....................

Foto's..............

Informatie