St. Thégonnec
22 juli
Camperplaats met alle voorzieningen (gratis)
GPS : 48˚31’20” N 03˚56’48” W
aankomstKm 22243

We gaan hier naar toe omdat Marian hier vorig jaar een Bretonse ring en hanger heeft gekocht en zij daar ook graag de armband bij wil hebben. Gelukkig is het winkeltje ook op zondagmiddag open en heeft hij al die sieraden van Toul Hoat ook nog. Je kan merken dat het nu overal vakantietijd gaat worden, want de camperplaats is begin van de avond helemaal vol. Het is opvallend hoeveel Italianen er hier in Bretagne met de camper op vakantie zijn.

23 juli
Dol de Bretagne
Camperplaats met alle voorzieningen(gratis)
GPS: 48°32’51” N 01°45’16” W
Aankomst Km 22431

Na het ontbijt vertrekken we richting Morlaix waar we de camper op de camperplaats bij de supermarkt aan de Rue de Brest zetten. We gaan eerst maar even boodschappen doen want er moet zo hier en daar weer aangevuld worden. Dan het stadje in. Vorig jaar zijn we hier doorgereden en we gaan het nu maar goedmaken. Na alle moois dat we al gezien hebben deze reis, valt het een beetje tegen. Wel gaan we er nog even een galette eten in een heel mooi oud crêperie’tje. Daarna gaan we door om de dag te eindigen in Dol de Bretagne. Het is een leuk stadje met een mooie kathedraal en daar tegenover een soort toeristisch informatiecentrum waar we een paar maffe foto’s maken. Het wordt steeds donkerder en we zijn net op een overdekt terras achter een glas wijn beland, als de bui in alle hevigheid losbarst. Als we een tijd later op de camperplaats terugkomen, hebben we inmiddels Nederlandse buren gekregen. Leuk……..dat is deze reis nog niet zo vaak gebeurd. We maken met elkaar ’s avonds gezellig een fles wijn leeg en wisselen onze vakantie ervaringen uit. Zij zijn ook op de terugreis en hebben een maand met de camper door Noord Spanje getrokken. De verhalen over Santiago de Compostella maken wel dat we er erg nieuwsgierig naar worden. Dat zal in de toekomst zeker wel een keer op onze route komen !

24 juli
Saint Malo
Grote camperplaats aan de Rue Paul Féval
10, - per 24 uur alle voorzieningen
GPS: 48°38’35 N 01°59’37” W
Aankomst Km 22685

We gaan vandaag een rondje Bretagne doen en gaan eerst naar een grote Menhir die zo’n 3 km buiten Dol de Bretagne ergens in het land staat. Het is een enorme Menhir van 9,5 mtr hoog. Daarna door richting Rennes. Daar parkeren we de camper op een parking bij een kerk (Place Saint Melaine, 48°06’53”N 01°59’37’W) waar je volgens het boekje ook mag overnachten. Rennes is de hoofdstad van Bretagne en het centrum heeft nog heel veel heel oude vakwerkhuizen. Ook de gebouwen uit de Napoleontische tijd, zoals de het Bretonse parlement zijn de moeite waard. Uiteraard vindt je in het centrum volop leuke restaurantjes dus de lunch was weer zeer goed geregeld.

Dan door naar Ploermel, waar we even een stop maken om een zeer groot en vooral zeer oud astronomisch uurwerk gaan bekijken. Het ding is tussen 1850 en 1855 gemaakt door een monnik en het is ongelofelijk wat een wiskundige kennis die man gehad moet hebben om dit te kunnen maken.

Het is al een aardig eind in de middag en we willen naar Josselin, waar een mooi groot kasteel staat en waar ook een camperplaats is. Het weer is lekker en we zetten de camper op een parking langs de rivier vlak bij het kasteel. Daar gaan we mee met een rondleiding, want dat is de enige manier om ook het kasteel van binnen te kunnen bekijken. Uit het verhaal komt naar voren, dat het nog steeds in bezit is van de familie Rohan, die het al sinds de renaissance in bezit heeft. Na een glaasje wijn op het plein voor de kerk gaan we terug en zoeken de camperplaats op. Helaas………..die is afgesloten en de andere plaats waar je mag overnachten hebben we al gezien dat die vol is ( geen wonder!). We rijden dus maar door naar een andere plaats in de omgeving. Zo komen we nog op twee plaatsen die ons allebei niet zo erg aanstaan en we besluiten om toch maar door te rijden naar Saint Malo. Daar is de nieuwe camperplaats inmiddels geopend. Er kunnen denk ik wel meer dan 100 campers staan en het is behoorlijk vol als wij zo tegen 9 uur aankomen. Als we staan komen er gelijk al een stel Belgen contact maken, omdat ze graag onze camper willen zien. Hij valt hier wel weer op tussen al die witte wagens.

Tegenover ons staat een Nederlander in een super oude camper. Marian vraagt of ze er een foto van mag maken en maakt even een praatje met ze. Het is een wagen die al 35 jaar oud is, maar nog steeds prima rijdt. Te gek hoor.

25 juli
Mont Saint Michel
Parking € 8,- per 24 uur
GPS: 48°37’48”N 01°30’23 “O
Aankomst Km 22749

s Morgens gaan we na het ontbijt met de gratis pendelbus vanaf de camperplaats naar het centrum. Die bus rijdt de hele dag door ieder half uur ongeveer. We zijn hier vorig jaar ook geweest, maar toen werd de pret wat bedorven omdat ik een trombose in mijn been had gekregen. We doen het dus nu even over op een leukere manier. Het is eb en we kunnen over het strand naar het fort lopen dat op loopafstand van de stad op en eiland ligt. Terug in de stad kopen we nog wat souvenirs en lunchen we in een van de restaurantjes die er tegen de stadsmuur geplakt zitten. Ik lekker mosselen met frites en Marian een galette. Het zal waarschijnlijk de laatste van deze vakantie zijn. We gaan weer met de pendelbus terug en vertrekken richting Mont Saint Michel waar we vanavond willen zijn om het ook eens mooi verlicht te zien. Vorig jaar zagen we niets door de regen en de mist. We hebben een goede plek op de parkeerplaats en genieten van het mooie uitzicht op “De Mont”.

26 juli
Honfleur
Camperplaats Avenue Du President Duschesme
7,- met voorzieningen
GPS: 48°25’08”N 00°14’36” O
Aankomst Km 22994

We zitten inmiddels weer in Normandië en gaan eerst richting Arromanche. Marian is hier vroeger al eens geweest, maar voor mij is het nieuw. We kunnen met veel moeite en pijn onze camper voor een paar uur kwijt op de veel te kleine camperplaats. Het is hier hartstikke druk met mensen die de invasiestranden willen zien. Logisch dat er dus relatief veel Engelsen zijn hier. Het is heel indrukwekkend om die pontons daar nog te zien liggen en in het museum zien we nog een film over de invasie.

Door naar Honfleur. Daar is een grote camperplaats die, als wij er aankomen, ook hardstikke druk is. We vinden gelukkig een plekje en ik kan zelfs nog stroom aansluiten. Als er wat later op de avond nog een Nederlands campertje naar een plek aan het zoeken is, geven we hem een seintje dat wij nog wel wat op kunnen schuiven zodat ze nog een plekje hebben. Even de stroom doorlussen en ook dat hebben ze dan nog.

27 juli
Veurne ( Belgie)
Kaaiplaats (gratis)
GPS: 51°04’46”N 02°39’56” O
Aankomst Km 23312

s Morgens gaan we eerst aan de wandel naar Honfleur. Het is een leuke plaats die gedomineerd wordt door de grote jachthaven midden in het centrum. Het is opvallend hoeveel kunstgalerieën hier zijn. Zal wel komen omdat die jachtbezitters behoorlijk wat te verteren hebben. Dat wordt ook door de plaatselijke horeca gedacht want voor een kopje koffie betaal je hier de hoofdprijs. Als eenvoudige camperaar laat je het wel uit je hoofd om hier uitgebreid te gaan dineren. Na de lunch gaan we over de indrukwekkende “Pont de Normandie” ( de brug over de Seine die Honfleur met Le Havre verbindt) richting België en stoppen niet ver over de grens in Veurne, een havenplaatsje aan de kust. Je kunt er met de camper langs de kade bij de jachthaven staan. Het is nog niet zo laat in de middag en we gaan dus nog even Veurne bekijken. Er zijn veel mooie renaissance-huizen en de markt is heel mooi als er maar geen kermis is. Helaas, dat is er nu wel en wij zien het mooie dus maar zeer gedeeltelijk. Op aanplakbiljetten zien we dat er over twee dagen een grote boeteprocessie is. Jammer dat we niet kunnen blijven daarvoor, maar dan hebben wij al andere afspraken. We drinken een lekker Belgisch biertje op een terras en gaan daarna terug naar de camper waar we gezellige en praatgrage Belgische camperburen hebben.

28 juli
Brugge
Camperplaats Bargeplein
15,- per 24 uur goede voorzieningen
GPS: 51°11’46”N 03°13’’31” O

Vandaag is eigenlijk onze laatste echte vakantiedag. We gaan naar de pas twee maanden geleden geopende camperplaats in Brugge. Het is beslist een verbetering ten opzichte van de oude ongeorganiseerde situatie hier. Brugge is altijd weer leuk om naar toe te gaan. We gaan eerst even naar de VVV om te vragen waar precies ook weer de oudste herberg van de stad is. Marian is daar een paar jaar geleden met een vriendin geweest en wil graag dat we daar samen ook nog eens heengaan. Ze weten het uit te leggen en we vinden het inderdaad. Een prachtige oude herberg met een binnentuin waar we heerlijke salade eten. Het is prachtig weer en we slenteren zo heel langzaam weer richting camper . Omdat het onze laatste avond is gaan we ons nog even laten verwennen in een restaurantje bij het begijnhof waar we al eens eerder hebben gegeten. Het is een prima afsluiting van onze lange reis. Morgen gaan we eerst nog naar campervrienden in Brabant om daar in Brabantse gezelligheid zijn verjaardag mee te vieren en maandag zijn we dan weer thuis in Rotterdam.

We hebben 6818 km totaal gereden als we thuis zijn.


Foto's
topfoto
neiuwe camper
  
oude camper
Camperreizen van Aad & Marian

Reisverslagen.....................

Foto's..............

Informatie