20

Herfstreis door de Elzas
4 t/m 13 oktober 2007


Als we starten op woensdagmorgen komt de regen met bakken naar beneden en zegt Marian bij het weggaan tegen onze buurvrouw  “tot over twee dagen” want ze ziet het helemaal niet zitten met dit weer.
We rijden via Antwerpen en Luik  richting Luxemburg-stad. In de Ardennen begint het steeds lichter te worden en bij de Luxemburgse grens is het weer al weer heel redelijk. Misschien gaat het toch nog goed komen.  Het staat er vol vrachtwagens die niet door mogen rijden vanwege het feit dat er morgen een feestdag is in Duitsland en er dan geen vrachtverkeer mag rijden.

Camping Kockelscheuer
Route De Bettembourg
N  49°34'20”    O  06°06'22”
Kosten: € 15,-  pn.  all in.

Camping Kockelscheuer is een prima op campers ingestelde stadscamping met een goede serviceplaats.  Als wij ons geïnstalleerd hebben schijnt zelfs de zon en kunnen wij buiten van een wijntje genieten. Wel merken we dat het al aardig ver in het seizoen is, want tegen de avond koelt het snel af. Buiten eten is er niet meer bij.
In de avond komt er nog een Nederlandse Hymer bij die schuin achter ons gaat staan. Even later komt de bestuurder bij ons aanlopen en het blijken Wim en Trix te zijn. Een stel camperaars die we in het voorjaar in Italie in Trasimeno ontmoet hebben. Zij zijn vandaag  weer gestart aan een trip naar Spanje, waar ze tot half november blijven. Het wordt een heel gezellige avond met lekker bijpraten en de plannen voor volgend jaar doornemen. Zij willen, net als wij, naar Turkije gaan via Griekenland. We houden contact en zien wel hoe we dat kunnen combineren.
De volgende  morgen vertrekken zij al vroeg en gaan wij met de bus naar de stad. De bushalte is vlak bij de camping en zet je midden in het centrum af. Luxemburg-stad is een gezellige stad om een dagje door te brengen. Leuke winkelstraten, het paleis van de Groothertog midden in het centrum en veel eethuisjes waar je voor een redelijke prijs heel lekker kunt eten. Een goed begin van dit korte tripje.

Camperplaats Kaysersberg
Rue du College
N 48°08'08”  O 07°15'45”
Kosten :€  6,-  pn.

De volgen de morgen gaan wij door naar ons verste punt in deze reis, Kaysersberg. Er is een grote camperplaats die behoorlijk druk is, ook al is het pas vrijdag. De wagens blijven tot laat in de avond aankomen en  er gaan er zelfs in het midden van de camperplaats staan.  Het is heerlijk zonnig weer en als wij aankomen in de middag nog vroeg genoeg om het plaatsje te gaan verkennen. Het heeft een heel oud centrum met veel vakwerkhuizen en een kerk die van binnen heel mooi is.  We zitten hier in het hart van de wijnstreek en laten ons de Riesling en Muscadet dan ook goed smaken op een van de vele terrassen. In heel de Elzas kom je  ooievaars tegen en ook hier is aan het begin van het stadje op een oude stadstoren een groot ooievaarsnest waar twee ooievaars op staan. Op zaterdagmorgen gaan we eerst een wandeling maken naar de kasteelruïne  die hoog boven Kaysersberg uitsteekt en waar je een schitterend uitzicht hebt over het hele dal. In de middag kunnen we lekker in de zon bij de camper zitten. Het is 6 oktober en 25° buiten. Het kan niet beter!

Camperplaats Riquewihr
Avenue Jacques Pr.
N 48°09'58”   O  07°18'06”
Kosten : €  6,- p 24 uur(parkeerautomaat)

Zondagmorgen gaan we na het ontbijt door en volgen de wijnroute richting Riquewihr. De camperplaats is eigenlijk gewoon een van de parkeerplaatsen en niet zo erg groot. We hebben geluk dat er zo vroeg op de zondag nog een plekje vrij is waar we kunnen staan. Het oude centrum van het plaatsje is schitterend. Wel vol met toeristen, al is het eind van het seizoen. Ik moet er niet aan denken hoe druk het hier is in het hoogseizoen. Maar dat geldt voor alle plaatsen op deze reis.
We lunchen er in een van de vele restaurantjes en ik kan het niet laten om weer eens een echte Elzasser choucroute te nemen. Heel slecht voor de lijn maar lekkerrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.
Marian is verstandig en bestelt een wat minder kalorierijke lunch. Het is nog vroeg in de middag als wij bij de camper terug zijn en we besluiten om toch maar door te rijden naar Ribeauvillé. Dat is maar 7 km verder.

Camperplaats Ribeauvillé
N 48°11'31”   O 07°19'43”
Kosten:  € 4,50 p24 uur (parkeerautomaat)

Als we aankomen op de plek die in de Reisemobil bordatlas en op allerlei sites staat aangegeven als camperplaats, blijkt deze opgeheven te zijn en mogen er alleen maar grote bussen parkeren. De camperplaats is verplaatst naar 300 mtr verder in de zelfde straat ( recht tegenover een tuincentrum). Als je binnenrijdt, kies dan, als het kan, een plek aan de linkerkant. Rechts heb je behoorlijk veel last van de motoren van de koeling van de aangrenzende fabriek!!!!
Ribeauvillé is ook weer zo'n mooi plaatsje, zoals ze hier allemaal zijn. Veel vakwerkhuizen,  veel restaurantjes, pittoreske straatjes en veel wijnhuizen. Het weer is nog steeds super en dus laten wij ons weer met genoegen neerzakken op een terras om te genieten van een glas Muscadet   mmmmmmmmmmmmm.  De volgende morgen is het heerlijk rustig” en kunnen we lekker door al die straatjes slenteren om foto´s te maken.
Haut Koenigsbourg
na de lunch gaan we door en bezoeken onderweg het kasteel Haut Koenigsbourg. Dit kasteel ligt heel hoog boven op een berg, maar de weg er naar toe is ook voor campers geen enkel probleem. Dat is dan ook te zien aan het grote aantal campers dat er geparkeerd staat.  Het kasteel is eigendom geweest van Kaiser Wilhelm en is eind 1800 herbouwd op de ruïne van een middeleeuws kasteel door een architect die helemaal gek was van middeleeuwse bouwkunst. Het resultaat is een enorm groot en compleet kasteel waarin zo ongeveer alle bouwstijlen van de middeleeuwen verenigd zijn. Heel bijzonder om te zien.

Obernai
Camping municipal
N 48°27´56”    O  07°28'02”
Kosten: € 15,50 pn. All in

Het is al een behoorlijk eind in de middag en we hebben geen zin meer om door te rijden naar Straatsburg. We stoppen in Obernai, waar een prima camping municipal is. Er is een apart gedeelte voor campers met royale plaatsen en overal stroom.  Het is er dan ook behoorlijk druk voor zo laat in het seizoen. Ook nu kunnen we nog heerlijk een paar uur buiten bij onze camper zitten.De volgende morgen lopen we naar het centrum (10 minuten lopen !). Leuk plaatsje, beslist de moeite waard om een stop te maken.  De grote kerk lijkt aan de buitenkant niet erg interessant maar is van binnen verrassend mooi.

Straatsburg
Camping Montagne Verte
Rue des Meules
N 48°34'32”   O 07°43'02'  
Kosten: € 17,40  All in

De volgende dag door naar Straatsburg. Dat is niet ver en we zijn er dus al voor de koffie en gaan daarna met de bus naar de stad. De halte is 10 minuten lopen van de camping. Straatsburg is een grote stad met veel interessante gebouwen. Natuurlijk is de Onze Lieve Vrouwe kathedraal het absolute hoogtepunt om te bezichtigen. Het  Astronomische horloge dat daar staat is uniek een heeft een nauwkeurigheid van een honderd miljoenste seconde !!!   Ook de gebouwen op het plein rond de kerk en in de omgeving zijn een bezoek aan Straatsburg dubbel en dwars waard. Na een paar uur rondslenteren eindigen we ook hier weer op een zonnig terras met een glaasje koele witte wijn.
Wel jammer dat je op deze camping niet je vuil water kunt lozen in een put. Dat hebben we dan maar gedaan door de Thetfort cassette een paar keer te vullen met afvalwater. Zo kom je er ook vanaf.

Camperplaats Saarburg
N 49°36'18”    O  06°32'40”
Gratis........geen voorzieningen

Als we de camperplaats in Saarburg in zicht krijgen, zien we tot onze verrassing nog een rode Hymer Van staan. We gaan er naast staan en zien dat het een model 2007 is. De Duitse eigenaar vertelt dat de wagen net 4 maanden oud is. Wel jammer dat hij er dan al een paar forse krassen op heeft zitten.
Het is leuk voor ons om weer in Saarburg terug te zijn. In 2003 was dit een van de eerste plaatsen waar we met onze ( vorige) camper naar toe zijn geweest. Een beetje nostalgie dus.  Saarburg is niet zo erg groot, maar je kunt er wel mooie wandelingen maken en boven bij het kasteel heb je een schitterend uitzicht over de Saar.  Overal om je heen zie je wijngaarden langs de hellingen. In dit jaargetijde zijn ze helemaal goudgeel gekleurd wat een schitterend gezicht is.

Ernst ( Moezel)
Möselstrasse
N  50°08'32”    O 07°13'54”
Kosten:  €  8,-  all in

Als we wakker worden zien we dat het regenachtig is. We gaan vandaag via de Hunsruck Höhenstrasse  naar de Moezel want we willen morgen nog even naar Cochem. Het is jammer dat we de hele route zo ongeveer in de mist en regen rijden en pas  als we bij de Moezel zijn weer echt iets kunnen zien.  In Cochem is op de parkeerplaats  in de middag  geen plaats vrij en we besluiten om even een paar kilometer door te rijden naar Ernst, waar bij een wijnboer een grote camperplaats is.  Daar is op vrijdagmiddag rond 3 uur nog plaats zat. Het dorpje zelf is ook wel leuk om even doorheen te wandelen en terug langs de Moezel is altijd leuk om te doen. 's Avonds gaan we eten in het restaurant dat bij de camperplaats is en waar, als we het zo zien, de hele camperplaats en ook het hele dorp komt eten. Dat is heel begrijpelijk als je ziet  wat je voor een zeer redelijk bedrag op je bord krijgt en hoe lekker het is.....  Gaan we zeker nog eens over doen hier !
Zaterdagmorgen gaan we vroeg richting Cochem en nu is er ruim voldoende plaats op de parkeerplaats voor campers.  Er is rommelmarkt en het stadje is gezellig druk. Boven de stad is een imposant kasteel te bezichtigen en het is een hele klim om daar te komen. Gelukkig hebben wij een niet zo steile route gekozen en  gaat het niet zo moeilijk. Boven heb je een schitterend uitzicht over de Moezel en Cochem daar beneden.  In de tuin van het kasteel is een valkenier bezig met een paar valken en zitten er ook nog een paar buizerds  op een stok. Leuk om te zien.  Na een  kaffee mit kuchen gaan we weer naar beneden en doen dat nu wel via de steile route, daar zien we hele busladingen mensen ploeteren en zweten om naar boven te komen. Hebben wij goed gedaan zo te zien.
Beneden gekomen gaan we weer terug naar de camper en rijden daarna door naar onze ( bijna ) vaste eindstop in Goch waar we hebben afgesproken met campervrienden.

Het was een leuke reis met vooral super mooi weer. De Elzas heeft nog veel meer te bieden, dus gaan wij zeker weer terug.

Foto's
topfoto
neiuwe camper
  
oude camper
Camperreizen van Aad & Marian

Reisverslagen.....................

Foto's..............

Informatie