Sfeer proeven in de Elzas en Provence


Zaterdag 19 mei 2007
Km stand vertrek : 16879
Km stand aankomst : 17494

We vertrekken zo rond 8 uur ’s morgens. Het is prima weer om een grote afstand te rijden. Op de weg is het heel rustig en we passeren Antwerpen al om 9 uur. Nog te vroeg voor koffie en dus rijden we nog een stukje door en doen dat ergens achter Namen. Het is dan kwart over 10. Als dat zo door gaat komen we redelijk in de middag aan in Colmar, ons eerste reisdoel van deze 10 weekse reis. In de middag, als we net achter Metz zijn, zien we op de weg een bord dat we 50 km tolweg krijgen naar Straatsburg. Aangezien wij ons hebben voorgenomen geen tolwegen te gaan rijden tijdens deze reis, zoeken we zo snel mogelijk een plek waar we de GPS kunnen bijstellen zodat we geen tolwegen rijden. Gevolg………. 3 km verder van de weg af en verder over de route national door allerlei leuke dorpjes en stadjes verder. Kost wel wat meer tijd maar is ook veel leuker om te doen. Om 5 uur komen we aan in Colmar. Op de parkeerplaats bij de Gendarmerie is met geen mogelijkheid een plek voor onze camper te vinden, maar gelukkig had ik ook nog over een andere gelezen in het Elzas boekje van Promobil. Die parking “Vieille Ville” op de Place de la Montagne Verte staat ook op de borden goed aangegeven en was daardoor makkelijk te vinden. Ook daar was het hartstikke druk, maar na een paar rondjes rijden ging er een auto weg op een zeer gunstige plek. Snel neerzetten dus en de stad in.

Een eerste rondje geeft een heel goed gevoel. Het is een prachtige stad met een leuke sfeer. Op een van de vele terrasjes drinken we een glaasje Gewurztraminer om vast in de Elzas sfeer te komen. Na het eten nog even een niet al te lange avondwandeling en een lekker glas Murphys bij een Ierse pub en dan sluiten we deze dag af.

Zondag 20 mei
In een van onze Elzas boekjes staat een wandeling die ons langs alle interessante plaatsen van Colmar brengt. Na het ontbijt gaan we die dus maar eens lopen. Hij begint bij museum Unterlinden en daar is gelijk een van de mooiste dingen van Frankrijk te zien. Het ‘Isenheimer altaar’. We gaan dus eerst maar het museum in. Je mag er zowaar zonder flits fotograferen. Het is een oud klooster met een mooie kloostertuin en een schitterende collectie middeleeuwse kunst. Het beroemde altaar is inderdaad zeer de moeite waard om gezien te hebben. Een mooi begin van de dag. Daarna volgen we de instructies in het boekje en komen langs mooie oude panden, kerken en de wijk ‘Klein Venetie’ . Het is weer een dag waarop Marian niet uitgefotografeerd raakt. Colmar schijnt iets te hebben met ooievaars. Op de belangrijkste kerk van de stad staat een heel groot bewoond nest en overal in de souvenirshops zie je ooievaars, in alle soorten en maten. Zo rond een uur of een gaan we maar even in de camper lunchen en een paar uurtjes uitrusten. Wat verder in de middag gaan we nog even lekker op een terras zitten van met goed glas en een tijdje genieten van het mooie weer en al die mensen die lopen te flaneren. ‘s Avonds gaan we bij een leuk restaurant een typisch Elzas gerecht eten. Een uitgebreide Choucroute garnie ( een goed aangeklede zuurkool dus !) als we zo ongeveer aan het dessert toe zijn, horen we het wat rommelen en binnen de kortste keren komt er een flinke bui naar beneden. Daar hadden we dus niet op gerekend. Even wachten tot het wat minder is voor we teruggaan naar de camper. Morgen gaan we weer verder.

Maandag 21 mei 2007
Bourbach Le Haut
Aankomst Km: 17550
GPS: 47.79463 N 07.02868 O

We rijden vandaag maar een kort stukje. Dat is maar goed ook, want Marian is behoorlijk door haar rug gegaan en kan geen kant op. Het is te hopen dat het wat gaat verbeteren. Het eerste deel gaat over de Elzasser wijnroute en achter Than zien we ineens dat we de Colle de Hundsruck over moeten om in Bourbach te komen. Dat is even een verrassing. Het is volop haarspeldbochten maar een schitterende weg om te rijden. Als we aankomen blijkt het dorp hoog in de bergen te liggen en is de camperplaats recht tegenover de brandweerkazerne. Het uitzicht over het dal is adembenemend mooi en we blijven hier dus maar een dagje staan. Marian kan zich nauwelijks bewegen dus ook voor haar is een dagje rust meer dan welkom. Morgen zien we wel weer verder.

Dinsdag 22 mei 2007
Baume Les Dames
GPS: 47.7946 N 07.0287 O
Aankomst Km: 17637
Camperplaats Quai du Canal

Ik ga ’s morgens eerst maar eens op jacht naar een vers broodje in dit kleine stille bergdorp. Bij het voor dit dorp veel te grote en vooral veel te dure restaurant dat er is, zie ik ineens een bordje waarop staat dat je binnen tussen 8 en 9 brood kan kopen. Ik ga dus met twee heerlijke vers gebakken baguettes terug naar de camper. Daarna even legen en water bijvullen en dan rijden maar. We gaan via een prachtige weg naar Baume Les Dames. Onderweg stoppen we nog even bij een Aldi om verse groenten te kopen zodat er vanavond ook nog iets gezonds is te eten. Het gaat vandaag gelukkig al weer wat beter met de rug van Marian. Toch zullen we het vandaag nog even zeer rustig aan gaan doen. We vinden de camperplaats weer soepel en als we aankomen zien we een van de mooiste camperplaatsen die we de laatste jaren zijn tegen gekomen. Er kunnen zo’n 50 wagens staan op zeer royale plaatsen en de voorzieningen zijn perfect. Het kost

5,- per nacht en daar krijg je dan ook nog eens een prachtig uitzicht voor. Een plaats om aan te bevelen dus. We gaan maar eens een lijst met onze topplaatsen aanleggen en op de site publiceren.

Woensdag 23 mei
Laizé
GPS 46.3957 N 04.8074 O
Aankomst km: 17841
Domaine de Naisse

Vandaag rijden we en wat groter stuk en gaan voor het eerst bij een wijnboer staan. We zijn lid van ‘France Passion’ en gaan dat eens uitproberen. De omschrijving in de gids is prima en ter plaatse wordt het door de schildjes van France Passion goed aangegeven. We krijgen een plek op een groot grasveld voor het huis tussen de kersenbomen en worden heel hartelijk ontvangen. Wat later op de middag komt er nog een Zwitserse camper bij en samen met de Zwitsers gaan we aan het eind van de middag de wijnen van het Domaine proeven. De wijnen uit deze streek zijn heel lekker en we kunnen het dan ook niet laten om een paar flessen wit en rood te kopen.

Donderdag 24 mei
Gervans
GPS 45.1069 N 04.8329 O
Aankomt km: 18006

Na het ontbijt vertrekken we weer. Omdat je bij die wijnboeren geen serviceplaats hebt zoek ik in de Franse campergids en plaats uit op onze route waar we kunnen lozen en water innemen. We doen dat in een leuk plaatsje langs de Rhone, Les Roches de Drieu waar we gelijk maar even blijven lunchen. Dan door naar de volgende wijnboer in Gervans. Dit is de streek van de Hermitage en ook daar is het prima aangegeven en hebben we

s avonds onze tweede wijnproeverij. Ook hier kunnen we de verleiding niet weerstaan en kopen een paar flessen met heerlijke wijn. ’s Avonds kijken we in de gids of we in de omgeving van Bédoin ( waar we zaterdag moeten zijn ) ook nog een wijnboer kunnen vinden en ontdekken dat er een is in Baume Des Venise. Ik word gelijk al enthousiast.

Vrijdag 25 mei
Malauncene
Aankomst KM: 18198

Na weer een rustige route te hebben gereden over de Route National komen we in Baume des Venise en dat valt eigenlijk wat tegen. We besluiten er niet te blijven en rijden door naar Carpentras. Een redelijk grote provinciestad die daar vlak bij is. Ook daar vinden we de camperplaats helemaal niks en ook de stad spreekt ons niet echt aan. Doorrijden dus maar en we gaan naar Malaucene aan de voet van de Mont Ventoux. Daar is de camperplaats op een parkeerstrook tegenover de Gendarmerie. Er staan al 5 campers en toen we door het stadje heen reden gaf het een heel leuk beeld. Hier blijven dus maar. Er zijn nog geen voorzieningen, maar die zijn wel in aanbouw zo te zien. Het is vandaag weer heel heet geweest en we zijn blij dat we hier op een terrasje een koele pression kunnen vatten.

 
Foto's
topfoto
neiuwe camper
  
oude camper
Camperreizen van Aad & Marian

Reisverslagen.....................

Foto's..............

Informatie