Zaterdag 2 t/m dinsdag 5 juni
Capannole ‘Camping La Chiocciola ‘
GPS : 11.6222 O 43.4434 N
Aankomst Km : 19035
Kosten € 14,- ( met ACSI card)

Het heeft vannacht behoorlijk geregend en ook als wij zitten te ontbijten is het zeer dreigend. Als willen gaan opbreken barst het weer los en komt de regen met bakken naar beneden. Even wachten maar, voor we echt vertrekken. Omdat het waardeloos weer is kiezen we er voor om over de autostrada te gaan. Op dit traject zijn nauwelijks tunnels, dus hebben wij goede hoop het zonder storende vertraging te doen vandaag. Het doel vandaag is een camping in Cappanole waar een stel vrienden met hun caravan staan en waar we een paar dagen bij hun blijven. Onderweg blijft het slecht weer en hebben we het gevoel dat dit niet helemaal is dat we er van verwachtten. Maar we hebben de tijd en het het komt vast goed. Bij de camping aangekomen blijkt het hartstikke druk te zijn en zijn we blij dat Nanny en Eric onze komst hebben voorbereid. Er is dus plek voor ons gelukkig. Leuk om elkaar hier zo ver van huis te zien. ’s Avonds gaan we met elkaar in de camping cafetaria een hapje eten en zoals altijd met hun, vliegt de avond om met een spelletje canasta.

Zondag 3 juni
Vandaag gaan we met elkaar naar Siena. Siena ligt nogal hoog op een berg en gelukkig is er vlak bij de parkeerplaats een voorziening waar we met roltrappen naar boven kunnen en daar in de oude stad belanden. We zijn voorzien van veel informatie om de hoogtepunten van deze stad te gaan bezien. Door smalle straatjes waar zeer goed is aangegeven in welke wijk je loopt komen we binnen de kortste keren op de Piazza Del Campo. Het grote ovale plein waar twee maal per jaar een paardenrace tussen de wijken wordt gehouden en waar ook het schitterende middeleeuwse stadhuis staat. We gaan er eerst maar eens rustig van het zondagse uitgaansgebeuren genieten achter een kopje koffie en een glaasje fris voor Marian voor we verder gaan wandelen. Als we aan de wandel gaan lopen we tegen de drumband en vendelzwaaiers van de Giraffewijk aan die een mars houden door een andere wijk. De vendelzwaaiers van die wijk schuiven er op een zeker moment tussen voor het geheel weer verder gaat. Erg leuk om dat zo toevallig mee te maken. Wandelen maakt hongerig en gelukkig hoef je in Siena niet echt te zoeken naar een restaurantje om iets te eten. We stoppen ergens midden in het centrum bij een zaakje waar het er leuk uitziet en waar zelfs vier stoelen vrij zijn voor ons. Een klein wonder in deze drukke toeristenplaats op zondag ! Juist op dat moment komt er een kort buitje naar beneden vallen dat weer vertrokken is als wij ook weer willen vertrekken. Uiteraard is de Duomo ( Dom) het absolute hoogtepunt van deze wandeling. De kerk is niet alleen van buiten een plaatje, maar is vooral van binnen van een zeldzame schoonheid. Gelukkig is de rij wachtenden niet al te lang en kunnen we redelijk snel van al die kunstwerken gaan genieten. We zijn zo langzamerhand wel versleten van al het lopen en besluiten ons bezoek aan Siena met een grote coupe ijs op de Piazza Del Campo om daarna terug te gaan naar de camping. Na een korte rustperiode gaan we uit eten in het heel mooie oude restaurant dat vlak achter de camping is en waar wij gisteren al hebben besproken. Dat blijkt zeer noodzakelijk te zijn als we zien hoe druk het daar is. Eigenlijk wilden we dat morgen doen als Marian jarig is, maar dan zijn ze gesloten. Als het diner wordt geserveerd kunnen we ons dat helemaal voorstellen. Grote klasse wat hier wordt geserveerd. Heerlijke wijn, een biefstuk met gorgonzola zoals we nog nooit hebben gegeten zo mooi gegrild en een sfeervol ingerichte omgeving. Helemaal zoals het dus moet zijn. Een mooie afsluiting van de dag.

Maandag 4 juni
Marian is jarig !
Direct na 12 uur begint het feest met mijn cadeau en dat van onze dochters en schoonzoon. Aangezien en armband bescheiden van formaat is kon ik het makkelijk tussen mijn kleren meenemen en heeft Marian het niet in de gaten gehad. Ze is er erg blij mee. Even nog een glaasje drinken en dan eerst maar gaan slapen. We zouden vandaag naar Florence gaan, maar ’s morgens vroeg geeft Nanny aan dat zij erg moe is van de trip naar Siena en stelt voor om het morgen te doen. Ook goed, dan vandaag lekker luieren en misschien wel even zwemmen. In de winkel op de camping hebben ze precies 1 abrikozenvlaai dus die is voor ons bij de koffie !!!!!!!!
Het is vandaag prachtig weer en we gaan dus inderdaad in de middag even zwemmen en daarna maken we op de skottelbraai van Nanny en Eric een smakelijke wokschotel met een carpaccio vooraf en daarbij een sprankelende Prosecco.

Dinsdag 5 juni
Vandaag gaan we naar Florence met de trein vanuit Bucine. Op het station aangekomen, komen we tot de ontdekking dat we ergens bij een winkel in het dorp kaartjes hadden moeten kopen. Jammer dan, dat moet dan maar in de trein gebeuren. Als we al zo’n drie kwartier onderweg zijn komt er inderdaad een conducteur langs, Eric zegt 4 personen ! de conducteur herhaalt dat en gaat vrolijk verder. We zien hem niet meer terug. Mooi begin van de dag. Een gratis ritje met de trein van ruim een uur. In Florence aangekomen kopen we op het busstation een dagkaart voor € 5,- pp. Die we verder precies een keer zullen gebruiken om met bus 12 naar Piazza MichelAngelo te rijden. Je hebt daar een prachtig overzicht over de stad en in de verte de Ponte Vecchio. Daar gaan we eerst naar toe lopen. Het is al aardig lunchtijd geworden inmiddels en aan dat gevoel geven we maar eerst even toe voor we verder gaan wandelen. De Ponte Vecchio is een enorme toeristenkermis met allemaal juweliers. Het heeft verrassend veel overeenkomst met de Rialto brug in Venetie. In de straat die op de brug aansluit zitten overal Afrikanen met op grote lakens de meest uiteen lopende handel. Dan ineens zien we ze allemaal hun spullen oppakken en binnen twee minuten zijn ze allemaal vertrokken ! Iemand had een seintje gegeven dat de politie er aan kwam en weg waren ze. We zullen dat vandaag nog diverse keren en op diverse plaatsen in de stad zien gebeuren. Florence is een heel grote stad en we moeten ons dus beperken in wat we kunnen zien allemaal. Het Palazzo Vechio bekijken we alleen van buiten met de alle mooie beelden die er op het plein staan. Daarna richting Duomo die van buiten fascinerend mooi is, maar van binnen wat tegen valt. Wel gaan we nog het Baptisterium bezoeken met zijn prachtige mozaiek plafondgewelf. Dan langzaam terug richting station waar we nu maar wel kaartjes kopen en dan weer terug. Bij Montevarchi zien we dat het regent en dat blijft het verder doen tot we op de camping zijn. We rekening gelijk maar even af, want we gaan morgen weer verder. Vanavond ons laatste gezamenlijke etentje en dan nog even de foto’s van vandaag met elkaar bekijken.

Woensdag 6 juni
Pitigliamo
Camperplaats Parking Piazza Nenni
GPS: 11.6797 O 42.6374 N
Aankomst KM: 19224

Na het ontbijt nemen we afscheid van Nanny en Eric en vertrekken richting Pitigliamo. Een mooie weg die niet al te druk is. Onderweg stoppen we voor de koffie in Buonconvente. De parking ( ook camperplaats !) ligt langs de doorgaande weg en naast de stadsmuur van het oude centrum. We gaan dit eerst nog maar even bekijken voor we weer verder gaan. Het is niet erg groot maar wel heel sfeervol en de moeite waard om even voor te stoppen. Nog even boodschappen doen bij de CO-OP en dan verder. Onderweg worden we overvallen door een enorme hoosbui die vlak voor we ons doel bereiken ophoudt. De camperplaats in Pitigliamo is een saaie parkeerplaats en is op zeker een kwartier lopen van het stadje. Toch mag je het niet overslaan, want het stadje is heel authentiek en sfeervol. Heel bijzonder is het Joodse museum met volledig ingerichte Synagoge en restanten van het oude Ghetto dat hier ooit was. Na nog een heerlijk glaasje wijn van Pitigliamo gedronken te hebben op het plein bij het theater gaan we terug naar de camper, maar niet voordat we een paar flessen van die heerlijke lokale wijn hebben gekocht. ’s Avonds worden we blij verrast door de zoete klanken van de kermismuziek die vlak bij ons is…..brrrrrrrrrrrrr wat een herrie. Gelukkig gaat het volume om 11 uur behoorlijk omlaag.

Donderdag 7 juni
Bolsena
Camperplaats Area Sosta Guadetto
Via della Chiusa
GPS: 11,9856 O 42,6384 N
Aankomst Km: 19256
Kosten: € 13,- All In

Direct na het douchen gaan we weg om nog even te parkeren dicht bij het stadje langs de muur bij het kerkhof. Als je vroeg bent is daar plaats zat en hoef je niet zo ver te lopen. We willen nog even naar het Pallazo Orsini waar een museum in is gevestigd, maar helaas het is dicht en blijft dicht. Dan maar even koffiedrinken en weg wezen hier. We rijden vandaag maar een kort stukje naar Bolsena. De camperplaats hier is een geweldige plek waar je staat tussen de olijfbomen en overal stroom is en goede voorzieningen zijn. Het strand is direct aan de overkant als je het hek uitloopt en de stad is 10 minuten fietsen. Dat gaan we dan ook direct doen want brood voor de lunch hebben we niet meer. We rijden langs het meer waar het barst van de restaurantjes en zetten onze fietsen op een pleintje bij de ingang van de oude stad. Na wat rondlopen en brood kopen belanden we op een leuk terrasje voor een glaasje vino bianco. Heerlijk is die wijn hier mmmmmmm Het kost ons het enorme bedrag van wel € 2,60. Wel iets anders dan € 28,- voor 4 biertjes in Florence ! De lunch doen we dit keer met een pizza in een van die leuke tentjes langs het meer. Hij is zo groot dat we waarschijnlijk niet erg vroeg en niet veel meer zullen eten vanavond.

Vrijdag 8 juni
Vandaag gaan we Bolsena wat beter verkennen. Het heeft een mooie oude bovenstad met een kasteel waarin een museum is gevestigd. Je krijgt er een goed beeld van het Etruskische verleden van Bolsena en de omgeving. Je kan merken dat het hier maar zo’n 100 km van Rome is. Er komen voor het weekend steeds meer campers aan uit Rome.

Zaterdag 9 juni
Vandaag blijven we nog even hier en gaan ’s morgens naar het strand. Het weer is heerlijk. Niet verschrikkelijk heet en een zacht briesje. Goed uit te houden dus. We zien een dikke man in een zeegroen duikpak en een klein opblaasbootje het meer in gaan. Het is net een marsmannetje. Prachtig gezicht. Als wij terugkomen bij de camper, krijgen we van een stel andere Nederlanders een flyer met informatie over een processie die morgen in Bolsena is en waar ze de straten voor bekleden met bloemschilderijen. Een duidelijke reden dus om nog en dagje te blijven. Ik moet dan wel eerst even de watervoorraad gaan aanvullen. Terwijl ik dat doe, komt er een Italiaan naar mij toe met de vraag of ik hem even kan helpen. Ik ga naar zijn campertje toe en vraag wat ik kan doen. Nou zegt hij ( in het Engels) je kan mij even helpen deze fles wijn leeg te maken. Het is te veel voor mijn vriendin en mij alleen. Hij wilde dus gewoon even kennismaken met ons. Het blijkt en leuk jong stel te zijn die uit Bolzano in het noorden van Italie komen. Ze hebben maar twee weken vakantie en maken met hun 18 jaar oude campertje een toertje door Toscane. Omdat ze uit Zuid Tirol komen spreken ze allebei goed Duits, wat de conversatie een heel stuk makkelijker maakt.

Zondag 10 juni
We hebben gehoord dat de mensen om 9 uur beginnen met het maken van de bloemversieringen in de straten dus gaan we om half 10 op de fiets naar het centrum. Alle straten zijn afgezet voor alle verkeer en overal hebben ze grote vellen papier of plastic vast geplakt met daarop de contouren van het tafereel dat ze gaan maken. Overal zijn mensen, van jong tot behoorlijk oud, bezig hiermee. De getekende contouren worden ingevuld met een zwarte brei die overal in grote bakken klaarstaat. Hier en daar begin je zo rond 11 uur al wat tekening te zien. We gaan aan het eind van de morgen terug naar de camper. Wordt vanmiddag vervolgd. De processie is om zes uur en om 4 uur is er vendelzwaaien en daarna de harmonie op het plein.

Als we rond half vier weer terug zijn in het centrum is het werk behoorlijk opgeschoten op de meeste plaatsen. Het is fascinerend om te zien met hoeveel zorg al de bloemblaadjes, takjes, zaden , etc. worden verwerkt in de afbeeldingen. Werkelijk iedereen helpt mee. Meiden in naveltruitjes en volop tattoos zowel als oma’s met hoofddoekjes en sombere jurken. We zijn om vier uur op het plein, maar vendelzwaaiers ho maar. Maar…………….. we zijn Griekenland gewend, en het begrip ‘Grieks kwartiertje’ gaat hier ook op. Zo tegen half vijf komen ze inderdaad aan marcheren. Wat ze te zien geven is erg goed. Het is zo nu en dan compleet acrobatiek wat ze met die vendels doen. Als ze klaar zijn drinken we eerst maar weer een lekker glaasje witte wijn op het terras daar en komen in gesprek met een stel Nederlanders die met hun caravan op de camping langs het meer staan. Tegen half zeven horen we de muziek en komt de processie dichterbij. Het is een heel gedoe met een hele stoet aan kerkfiguren en notabelen uit Bolsena en omgeving. Het is zeker de moeite waard om hiervoor een dag langer te blijven in Bolsena. ’s Avonds komen onze Italiaanse camperburen langs met een fles Prosecco die uit de wijngaard van zijn opa komt. We krijgen hele verhalen te horen over de wijngaarden daar en worden uitgenodigd om volgend jaar toch zeker langs te komen in Bolzano. Dat is zeker te doen, want daar komen we toch langs als wij weer op weg zijn dan. Het wordt weer een mooie avond met een heerlijk glas wijn en veel leuke verhalen.

Foto's
topfoto
neiuwe camper
  
oude camper
Camperreizen van Aad & Marian

Reisverslagen.....................

Foto's..............

Informatie