Zondag 16 juni t/m dinsdag 19 juni
Passignano sul Trassimeno
Camping La Spiggia
Aankomst Km : 19676
Kosten € 14 ( ASCI)

Zondagmorgen gaan we eerst weer even naar boven om de Dom te bezichtigen. Er is op dat moment en mis aan de gang dus eerst maar even rondlopen. Als de dienst afgelopen is gaan we de Dom van binnen bekijken. Boven het koor zijn aan beide kanten de fresco’s heel mooi. Helaas is de belangrijkste kapel alleen vanmiddag te bezichtigen dus maar weer terug naar de camper en vanmiddag nog maar eens terugkomen. Na kaartjes voor de kapel bij de VVV gekocht te hebben kunnen we dan eindelijk die beroemde kapel gaan bekijken. Er mag niet gefotografeerd worden, maar vanuit een stil hoekje uit het zicht maakt Marian er toch maar een paar. Dan snel op hetzelfde kaartje terug naar beneden en vertrekken naar Passignano aan het meer van Trasimeno. Hier gaan we naar een ACSI camping voor een paar dagen om even bij te komen van alle vermoeidheid en indrukken die we hebben opgedaan. We gaan een keertje een paar uur met een bootje naar Insola Maggiore, een eilandje in het meer, we zwemmen ‘s morgens wat, we lezen, ik maak deze verhalen en verder…………even niets.

Woensdag 20 juni
San Gimignano
Area Attrezzata Santa Chiara
GPS : 11,0352 O 43,4553 N
Aankomst KM 19809
Kosten : 22,- inclusief shuttlebus

Ons doel vandaag is San Gimignano, een stadje waar in de middeleeuwen 72 woontorens stonden, waar er nu nog 15 van overeind staan. Het is zonder GPS even zoeken waar de camperplaats is maar ook dat lukt weer. Je kunt er ieder uur met een busje naar de stad en weer terug. Het stadje is redelijk toeristisch maar wel plezierig. Het heeft nog helemaal een middeleeuwse sfeer. In de winkeltjes is veel erg mooi keramiek te koop, maar ook veel albast. Marian kan het uiteraard niet laten om een paar mooie oorbellen met albast te kopen. Als we na onze wandeling weer terug zijn op het centrale plein, zien we daar een gelatteria die vorig jaar wereldkampioen ijsmaken was. Die verleiding kunnen we niet weerstaan en nemen dus een royale beker met diverse smaken. De kwaliteit is inderdaad te proeven. Als je hier ooit komt, niet vergeten om hier een ijsje te kopen !

Donderdag 21 juni
Pisa
Via Fazio Degli Uberti
GPS: 10˚ 23’ 28” O 43˚43’44” N
Aankomst km: 19910
Kosten : € 12,-

We gaan s’morgens nog even met het busje naar het stadje want we willen de Dom nog van binnen zien. Daar waren we gisteren niet op gekleed. Van buiten ziet het er niet echt interessant uit, maar van binnen is het een juweel van een kerk. Alle wanden en plafonds zijn voorzien van schitterende fresco’s. Alleen hiervoor is het een bezoek aan San Gimignano waard. Aangezien je er niet mag fotograferen en filmen, willen we maar een video kopen en die dan thuis omzetten naar DVD. De suppoost/kaartverkoper die er zit vraagt of wij de Engelse versie willen hebben? Als wij dit bevestigen zegt hij dat er iets verderop op een tafel nog een ligt en dat wij die mogen hebben. Als we willen betalen, maakt hij duidelijk dat wij de video om niet mogen meenemen. Dat doen wij uiteraard met veel genoegen en hebben dus meer teruggekregen dan wij aan toegang hebben moeten betalen.

Teruggekomen bij de camper gaan wij door naar Pisa. Daar nemen we blijkbaar een afslag te vroeg en komen Pisa binnen op een plek waar het niet dicht in de buurt van de camperplaats is die wij zoeken. Gelukkig is het wel bij een Italiaanse versie van mediamarkt en we besluiten daar een nieuwe Tom Tom te kopen. We moeten nog 5 weken camperplaatsen vinden. Na het instellen hebben we nu snel de goede weg gevonden en staan niet ver van het oude centrum van Pisa. We gaan direct maar even richting centrum en lopen langs de oude stadsmuur naar de toegangspoort. Daar aangekomen zie je ineens dat de vier belangrijkste gebouwen, waar je hier voor komt, vlak naast elkaar staan. Aangezien het nu erg druk is met toeristen, besluiten we om ze morgenochtend direct als het allemaal opengaat om 10 uur maar van binnen te gaan bekijken. Nu beperken wij ons tot de buitenkant en een glaasje wijn op een terrasje.

Vrijdag 22 juni
Levanto
Camperplaats bij AGIP tankstation
GPS: 09.61792 O 44.17435 N
Aankomst km: 20032
Kosten : € 15,-

Als we om half tien kaartjes kopen voor de diverse monumenten is de Dom nog niet open maar het Baptisterium en de begraafplaats al wel. Daar beginnen we dus. Zowel de Dom als het Baptisterium hebben een schitterende in marmer uitgevoerde preekstoel van leden van de familie Pisaro. Ongelofelijk hoe men in die tijd zulke ingewikkelde taferelen in het marmer kon weergeven. In de begraafplaats, waar in 1999 nog een bisschop is begraven zien we aan een grafsteen in de vloer, is een zaal met heel mooi gerestaureerde fresco’s te zien. Ze zijn er ook nog met een hele ploeg mensen bezig met restauratiewerkzaamheden. Ook de Dom is van binnen heel indrukwekkend. De scheve toren zijn wij maar niet opgegaan. Hij is minder hoog dan ik altijd heb gedacht, maar staat wel veel schever. Het is goed te zien dat bij de oorspronkelijke bouw men bij de derde laar heeft geprobeerd de hoek te corrigeren. Dat is niet gelukt toen. Als we weer terug zijn besluiten we na de lunch verder te gaan en ergens halfweg naar San Remo langs de kust bij de Cinque Terre op een camping ons heil te zoeken. Daar kunnen we dan weer een paar dagen staan en wat huishoudelijke zaken regelen. Als wij daar aankomen is alles vol en gaan wij wat terug naar Levanto. Daar is een camperplaats bij een Agip tankstation vlak naast het station. Dan kunnen wij daarvandaan de Cinque Terre doen. Gelukkig is daar, als wij aankomen, nog een plaatsje voor ons. In de loop van de avond wordt het ook daar steeds voller en ’s nachts om 1 uur komt er nog een camper aan die het allerlaatste plekje naast ons invult. We hebben nog net genoeg ruimte om onze deur open te doen en dat is het dan.

Zaterdag 23 juni
Borghetto San Spirito
Via Juvarna
GPS: 08˚14’16”O 44˚06’54” N
Aankomst km: 20198
Kosten: 10,-

We gaan lekker vroeg richting station om naar een paar van de Cinque Terre dorpen te gaan. Twee retourtjes Levanto – Rio Maggiore ( het verste dorp) kosten bij elkaar het enorme bedrag van wel € 5,80. De dorpen liggen alle 5 langs de kust in een baai en hebben betoverend mooie haventjes. Dat hebben inmiddels meer mensen ontdekt merken we en het is behoorlijk toeristisch. Niettemin is het iets wat je niet mag missen als je in dit deel van Italie bent. Het tweede dorp is Manarole en is een halte terug met de trein. Hier staan de boten gewoon in de straat die naar het haventje loopt. We gaan hier lunchen in een leuk restaurantje waar de spaghetti a la Carbonara uitstekend is en de wijn ook niet te versmaden. Dan weer verder naar het volgende dorp weer een halte terug. Corniglia. Als we uitstappen en bij het station staan, blijkt dat we met een busje waar zo ongeveer de hele trein voor staat te wachten, naar boven moeten. Dat lijkt ons geen goed idee en we kunnen nog net de trein weer halen om verder te gaan naar Vernazza. Dat ziet er weer schilderachtig uit en heeft zelfs een strandje waar goed gebruik van gemaakt wordt. Het zijn allemaal kleine dorpjes, maar wel heel sfeervol en goed te doen zo op een dag met de trein.

Teruggekomen is het nog steeds zo druk op de camperplaats en we besluiten verder te gaan meer richting San Remo, het is pas half vijf. Over de autostrada gaat het op zaterdag middag lekker snel en we zijn zo in Albisola Marina waar een camperplaats is voor 50 campers. Helaas……….hij is vol. Dan maar door naar Savona daar kunnen 200 campers staan. Als we er aankomen is het inmiddels een uur of zeven en ook daar is het hartstikke vol. Wat nu ? Ik stel voor om door te rijden naar Borghetto San Spirito waar we op de heenweg ook zijn geweest. Als we daar rond 8 uur aankomen zien we de beheerder net een camper voor ons doorsturen omdat het ook daar vol is. Hij geeft al een gebaar van doorrijden maar, als hij ons herkent van een paar weken terug. Er zullen in de tussentijd zeker geen rode Nederlandse campers zijn geweest en dat is onze mazzel. Hij geeft aan dat er nog een plekje is waar wij wel passen en daar kunnen overnachten. We zijn de man uiterst dankbaar. Het is daar ook supervol. Morgen maar geen pogingen meer doen om in San Remo iets te vinden maar doorrijden naar Frankrijk. Hier eindigt dus het Italiaanse deel van onze reis.

Foto's
topfoto
neiuwe camper
  
oude camper
Camperreizen van Aad & Marian

Reisverslagen.....................

Foto's..............

Informatie