Week 1
Week 2
Week 3
Week 4
Week 5
Week 6
Week 7
Week 8
Week 9

Gastenboek

Foto's

Maandag 4 mei
Vandaag staat de grote markthal van Budapest op het programma. We kunnen nog op ons kaartje van gisteren met de bus naar de metro. Je koopt hier niet een dagkaart, maar een 24 uurskaart.  De kaartjes worden nog met de hand ingevuld op datum en tijd. De kaartjes van gisteren stonden op 10.46 uur dus zijn vandaag nog tot die tijd geldig. De markthal is een mooi gerestaureerd oud gebouw waar je op de benedenverdieping alles op het gebied van eten en drinken kan vinden en op de bovenverdieping erg veel souvenirs. Zo te zien met een erg hoog “made in Taiwan” gehalte. Als we helemaal rondgelopen zijn en ook al koffie hebben gedronken is het eigenlijk nog te vroeg om te lunchen. We gaan dus eerst nog even een glaasje wijn drinken op de bovenetage en krijgen een voortreffelijke riesling te drinken voor het enorme bedrag van ( omgerekend) € 0,50 per glas. Ook het kopen van verse groenten en vlees is hier niet iets waarbij je onmiddellijk de bodem van je portemonnee te zien krijgt. Op de terugweg komen we langs een winkel waar we in het voorbijgaan zien dat ze cd’s verkopen. Even naar binnen gaan dus, en ja hoor schitterende folklore en folk cd’s. We gaan de deur uit met 4 nieuwe cd’s in onze tas.
De middag brengen we door met luisteren naar de nieuwe aanwinsten. ’s Avonds willen we nog terug naar de stad om de bruggen en het parlementsgebouw verlicht te zien maar dat zit ons niet mee. Ten eerste betrekt het weer en gaat het regenen, maar als wij in het campingrestaurantje willen gaan eten zit er ook een groep Hongaren aan een lange tafel en wordt ons gevraagd of het erg is om een minuut of 20 te wachten voor wij kunnen eten. Niet erg natuurlijk, als er maar een goede fles wijn vast wordt neergezet. De aangekondigde 20 minuten zijn natuurlijk veel te optimistisch ingeschat en de fles is al bijna leeg als we kunnen gaan eten. Inmiddels is het stevig gaan regenen en gaan we toch niet meer terug naar de stad, dus tijd speelt geen rol en we hebben wel lekker gegeten. Als we afrekenen, geeft Marian aan alle drie de dames die vanavond werken een setje Delftsblauwe  klompjes. Ze vinden het helemaal super !

Dinsdag 5 mei
Route: van Budapest naar Zsana
Vandaag gereden Km 162
GPS: N 46°24'49" O 19°36'45
Adres:"Camping Tanya Oase
Kosten : € 15,-
Vrijdag 8 mei
Route: van Zsana (H)naar Minis ( Rom)
Vandaag gereden Km 177
GPS: N 46°08'00" O 21°35'55"
Adres: Camping Route Roemenie, Minis 298
Kosten : €
Vandaag gaan we weer verder. Na het ontbijt alles weer legen en vullen, en dan gaan afrekenen. De klompjes van gisteren hebben blijkbaar zo’n indruk gemaakt, dat wij een heerlijke fles Egri Bikaver ( letterlijk vertaald “Stierebloed”) wijn meekrijgen en de mededeling dat wij een volgende keer beslist voor langere tijd moeten komen.
Het is ongeveer 150 km rijden naar onze volgende bestemming.  Camping Tanya Oase in Zsana. Een midden in de bossen gelegen SVR camping van een Nederlands stel en de eerste camping uit het routeboek dat wij gaan volgen voor onze tocht door Roemenië. De eigenaren, Petra en Ed, hebben hier een prachtig terrein waar het heel gemoedelijk toegaat. Er staat nog een stel Nederlanders die ook de tocht door Roemenië gaan  doen en als we er een uurtje staan zie ik de camper van Joop en Corrie binnenrijden.  Een stel camperaars die vorig jaar ook de Turkijereis hebben gedaan en nu ook naar Roemenie gaan. Het is gelijk weer heel gezellig met elkaar.


Woensdag 6 mei
De dag begint met heerlijke verse broodjes van Petra. Het weer is wat minder vandaag en er staat een frisse wind. Een mooie dag om de website helemaal bij te werken en wat foto’s in het camperlogboek te printen. Marian gaat met Joop een wandeling in de omgeving maken en verder is het lekker lezen vandaag.
 ’s Avonds eten we met z’n allen in de Tanya (boerderij) en staat er gebakken kabeljauw op het menu. De vis is van een formaat dat de borden meer op schalen moeten lijken. Heerlijk gebakken, maar voor sommigen gewoon veel te veel. We voelen ons buitengewoon welkom op deze camping.

Donderdag 7 mei
Gisteren hebben we in de tanya heel veel linnen tafelkleden en doeken gezien die allemaal in een mooi blauw met witte patronen gemaakt zijn. Aan de wand hing een ingelijst artikel van de man die ze gemaakt heeft. Het is een soort batiktechniek en alles wordt volledig handmatig gemaakt. De z.g.n. blauwververij staat in het dorp Bácsalmás op ongeveer 50 km hier vandaan.  We gaan er vandaag maar eens heen om het allemaal van dichtbij te bekijken. Na enig zoeken vinden we het en binnengekomen krijgen we van Janos, de meesterblauwverver en eigenaar een uitgebreide rondleiding en uitleg wat er allemaal gedaan moet worden om die stoffen te maken. Jammer dat hij zo beperkt Duits spreekt en wij geen Hongaars. Het is soms wat moeilijk te volgen daardoor. Toch is het erg leuk om dit zo gezien te hebben. Janos heeft geen opvolging in zijn vak en zo gaat er ook hier weer een stuk vakmanschap en folklore verloren als hij stopt.
Onderweg doen we nog wat boodschappen bij een grote en zeer nieuwe Aldi, die ook hier te vinden is midden in de Poesta. We kopen ook een cadeautje voor Petra, want die is vandaag jarig en vanmiddag gaan we met  z’n allen op de  koffie bij ze.  Morgen gaan we met drie campers Roemenië in naar een camping in de buurt van Arad.

Eerst nog even verse broodjes halen, dan ontbijten en opruimen en gaan afrekenen bij Ed. We nemen nog wel een lekker flesje zelfgemaakte pruimen palinca mee. En dan afscheid nemen van camping Oase Tanya en Ed en Petra. Het was een bijzonder gezellig verblijf op deze camping en ik zal hem dan ook graag bij mijn links gaan zetten. Om kwart over negen rijden we weg en gaan richting Roemeense grens. Ook nu is er, buiten het regelen van een autobaanvignet, geen enkel oponthoud bij de grens en rijden we soepel Roemenie binnen. Tot ongeveer 1 km voor bij de grens in ieder geval, want toen waren ze aan de weg bezig en was er een file waar we een hele tijd in stil stonden. De wegen worden wel een stuk beter in ieder geval gemaakt met heel veel EU geld. Onderweg ook nog een paar keer stil gestaan voor een overweg en om ongeveer twee uur zijn we eindelijk 176 km verder in Minis aangekomen op camping Route Roemenie. De camping van een Roemeens/Nederlands echtpaar  Anna en Cornel. Ook weer een prachtig terrein waar we met een kopje koffie en wat later op de dag met een glaasje wijn welkom worden geheten.  Het is schitterend weer en we kunnen ons dus niet beter wensen.

Zaterdag 9 mei
Het is mooi weer en we gaan vandaag op de fiets naar Ghioroc  een paar kilometer hier vandaan om vandaar met een oud trammetje naar Arad te gaan.  Dat is 24 km met de tram voor  5,5 Lei (€ 1,20).  Wij hadden uit de informatie begrepen dat we van eindpunt naar eindpunt moesten rijden, maar dat bleek niet waar te zijn. In Arad ging de tram vrolijk door de hele stad en op een gegeven moment hadden we het gevoel dat we weer in een buitenwijk kwamen. Terug maar weer met een andere tram en uitstappen bij het station. Daar gekomen liepen we recht tegen een pizzeria aan eerst dus maar even lunchen. Ik bestel twee pizza’s en twee cola light en het meisje dat de bestelling opnam zegt iets waaruit ik opmaak dat ik één pizza gratis krijg. Zal ik wel verkeerd begrepen hebben denk ik. Maar nee hoor, bij het afrekenen wordt er maar één pizza in rekening gebracht en betalen wij voor het geheel 18,50 Lei (€ 4,50). We hebben het maar goed gemaakt met een redelijke fooi.
Na de lunch aan de wandel door Arad. Het is inmiddels bloedheet en we lopen in de zon de Boulevard van de Revolutie 2 km heen en aan de andere kant weer terug. Aan deze boulevard liggen de bekendste en mooiste gebouwen van Arad, en als we aan het eind terug zijn is het ook weer bijna tijd om met het trammetje terug te gaan, want die rijdt maar een paar keer per dag en anders moeten we weer twee uur wachten. Teruggekomen eerst nog een paar boodschapjes doen en dan naar de camping. Daar is Cornel inmiddels begonnen met de voorbereidingen voor een gezamenlijke barbecue vanavond waar we op hebben ingeschreven. Het weer begint wel te betrekken en in de verte gaat het al onweren. Als wij net buiten met z’n allen aan tafel zitten begint het ook hier wat te regenen en verkassen we naar binnen, waar het heel gezellig is geworden.

Zondag 10 mei
Vandaag wordt een rustige dag. Het is mooi weer en tijd om wat wasjes te doen en in de computer de foto’s en de website bij te werken. Tussendoor uiteraard telefoontjes en sms’jes van onze dochters voor Moederdag. Aan het eind van de dag gaat het weer onweren, maar regen valt er nauwelijks.
Roemenië 2009 week 3
topfoto
neiuwe camper
  
oude camper
Camperreizen van Aad & Marian

Reisverslagen.....................

Foto's..............

Informatie