Week 1
Week 2
Week 3
Week 4
Week 5
Week 6
Week 7
Week 8
Week 9

Gastenboek

Foto's
Maandag 11 mei
Vandaag is een bijzondere dag. Toen wij een paar dagen geleden tegen Anna zeiden dat wij meer wisten van de Roemeense dans dan van de taal, vroeg zij ons of wij ook iets wisten van de Nederlandse dans. Ja, zeiden wij. Dat is mooi want een vriendin van mij is al een tijd op zoek op internet naar informatie over Nederlandse  dans, want ze wil met de kleuters van een kleuterschool hier op een feest 1 juni een Nederlandse dans doen. De school wordt door haar en een aantal Nederlanders ondersteund en ze willen die mensen verrassen met een Nederlands dansje. We maken kennis met Rodika de Roemeense vriendin, die met een Nederlander is getrouwd en ook 20 jaar in Nederland heeft gewoond, en spreken af dat wij maandag ( vandaag dus) met haar naar de school gaan om de juffen en de kinderen de Hakke Tone aan te leren.  Als verrassing heeft Marian haar Spakenburgse kostuum aangetrokken en ben ik ook in het pak. Eerst is Rodika helemaal in de wolken als zij het ziet, en daarna is iedereen op het schooltje  verrast wat er gaat gebeuren. Ze kijken ons aan of we van een andere planeet komen maar worden steeds enthousiaster als ze de dans zien en horen. Het is voor iedereen een heel bijzondere belevenis. De juf pikt het allemaal prima op en heeft nog een paar weken om het met de kinderen verder in te studeren. Wel jammer dat we er 1 juni niet bij kunnen zijn. We gaan met Rodika daarna nog naar Covasint een dorp waar heel veel Roma’s wonen die daar paleisachtige huizen hebben gebouwd en waar een jonge orthodoxe priester een museumpje aan het opbouwen is over de geschiedenis van de streek, met foto’s en kostuums etc. We zien ook zijn kerk van binnen. Een van buiten heel eenvoudige kerk, maar van binnen een juweeltje. We maken kennis met hem en hij vertelt met veel enthousiasme over de zaken in zijn museum en over zijn kerk. We gaan zelfs met hem mee om thuis een glaasje zelfgemaakte wijn te drinken en kennis te maken met zijn vrouw. Al met al, een heel bijzonder dag !
Dinsdag 12 mei
Route: van Minis naar Aurel Vlaicu
Vandaag gereden 165Km
GPS: N 45°54'53" O 23°16'46
Adres: Camping aurel vlaicu
Kosten : € 15 per dag
Woensdag 13 mei
Route: van Aurel Vlaicu naar Saliste
Vandaag gereden 100 Km
GPS: N 45°42'40" O 23°53'26"
Adres: Camping Salesteana
Kosten : € 15

We gaan vandaag door naar Aurel Vlaicu.  Een plaatsje 170 km verderop. Weblijven eigenlijk steeds op de weg naar Bukarest en dat merk je duidelijk aan de drukte met zwaar vrachtverkeer op de weg. We hebben voor deze route de coördinaten gekregen en Tom Tom brengt ons precies op de juiste plaats. Het is ook weer een SVR camping met een Nederlandse beheerder. Het weer is vandaag wat betrokken en dat maakt het gelijk altijd wat minder gezellig.

We besluiten om verder te gaan naar de camping in Saliste. Onderweg gaan we eerst naar het stadje Alba Iuilia, waar volgens de boekjes  een oude citadel is en een paar mooie kerken. We parkeren ergens op een plek waar ik van begrijp dat je er voor moet betalen. Maar hoe dat dan moet is niet duidelijk, dus zetten we de camper neer en zien wel wat er gebeurt. Het blijkt niet ver van de citadel af te zijn en het is inderdaad heel mooi daar. De poorten worden bewaakt door in 19e eeuwse kostuums gestoken poortwachters.  Vooral de orthodoxe kerk is heel indrukwekkend . We gaan daarna nog even naar de markt en kopen daar wat verse groente en Marian ziet heel mooie Roemeense shawls. Gauw een heel stel van kopen dus. Dan weer verder naar onze eindbestemming  voor vandaag. We rijden eerst op de weg het hele dorp voorbij, maar als we een eindje terug rijden en op tijd linksaf slaan komen we er zowaar. De camping is prima te vinden en we worden er weer heel hartelijk ontvangen met een glaasje  Roemeense Raki. Voor het eten gaan we nog even een ommetje maken en komen tot de ontdekking dat het een heel leuk plaatsje is waar we morgen zeker op fototoer moeten gaan. Als we bijna bij de camping terug zijn worden we aangesproken door een paar oudere mensen die daar op een bankje zitten en vragen of we een glaasje met hun willen drinken. Dat slaan we uiteraard niet af en we krijgen de lokale en huisgestookte variant van de raki buitengewoon goed drinkbaar is. Het is een gesprek met handen en voeten, maar het is erg leuk en we spreken af om morgen verder te gaan. Met de campingbeheerder toch maar even overleggen hoe wij die mensen duidelijk kunnen maken dat we een paar liter van dat fraaie vocht willen sponsoren om de koude winter in Nederland door te komen.

Donderdag 14 mei
Het weer ziet er duidelijk wat somberder uit vandaag. Geen reden om bij de camper te blijven natuurlijk, en na de koffie stappen we op de fiets om naar Sibiel te fietsen. Een dorp ongeveer 5 km hier vandaan. Volgens de informatie is daar een museum met glas-iconen. Wat de informatie niet heeft vermeld, is dat het weliswaar niet zo ver is natuurlijk maar wel behoorlijk stijgend tegen de berg op. We moeten dus hele stukken lopen, want fietsen is niet te doen. De beloning voor deze inspanning is een museum met een verbluffend mooie collectie glas- iconen uit diverse plaatsen in Transsylvanië. We krijgen er een rondleiding van een mevrouw die ons in een rustig en goed verstaanbaar Frans heel veel vertelde over de historie van deze iconen.  In de middag gaan we nog even op fototoer in het dorp hier. Vooral de oude orthodoxe kerk hier is heel bijzonder met zijn
(deels verweerde helaas) fresco’s zelfs aan de buitenkant.

Vrijdag 15 mei
We gaan met de camper naar Sibiu. De provinciehoofdstad die ongeveer 17 km van de camping ligt. Als ik de stad binnenrijd mis ik een afslag naar het centrum, en dus rijden we eerst maar even door naar de Carrefour. Even?  Nou ja, we moeten er de hele stad voor doorrijden want hij ligt helemaal aan de andere kant van Sibiu buiten de stad. Wel plezierig boodschappen doen in zo’n supergrote supermarkt. Als alles weer is ingeladen gaan we terug en nemen nu wel de juiste afslag naar het oude centrum. Na enig zoeken vinden we een parkeerplaats en gaan we aan de wandel de stad in. Een schitterend centrum met mooie oude panden en kerken. Het grote plein, dat ook zo heet “Piata Mare” is mooi aangelegd en de panden er om heen zijn stuk voor stuk heel mooi gerestaureerd. Sibiu is niet voor niets in 2007 Culturele hoofdstad van Europa geweest. Na een lekkere lunch wandelen we verder en komen uiteindelijk in de grote orthodoxe kathedraal terecht. Gek genoeg wordt deze in de toeristische gidsen, in tegenstelling tot de andere kerken, helemaal niet genoemd. Het is een van de mooiste orthodoxe kerken die we ooit gezien hebben. Ik waag het bijna te zeggen dat hij mooier is dan de Aghia Sofia die we vorig jaar in Istanbul gezien hebben. We zijn na al dat geslenter door de stad aardig versleten en besluiten terug te gaan naar de camping om daar in het zonnetje te genieten van een lekker biertje.


Zaterdag 16 mei
We staan prima op onze minicamping in Saliste en gaan vandaag van hieruit weer met de camper weg. Dit keer naar het grote openluchtmuseum Astra, dat even buiten Sibiui ligt. Het is makkelijk te vinden en is prachtig aangelegd. Op een enorme oppervlakte staan, watermolens, oliemolens, boerderijen, etc.  Het geeft een heel mooi beeld van de oude bouwstijlen door heel Roemenië en het werken op het land. In een van de twee kerkjes die er ook staan, wordt op zaterdag druk getrouwd.  We zijn er net als er trouwdienst is, en als we weer bij de poort zijn, komt het volgende bruidspaar al weer aan. Dit museum is beslist een aanrader als je in deze omgeving bent.

Zondag 17 mei
Na het ontbijt gaan we even met de camper naar het orthodoxe klooster in Orlat. Dat ligt hier maar 10 km vandaan. Het klooster ligt tegen een heuvel aan en is al vanuit de verte te zien. Het is zondag en er is een mis aan de gang waarvoor de mensen van heinde en ver komen hebben we de indruk. Zo’n mis duurt uren en ondertussen komen er steeds meer mensen bij en gaan er zo nu en dan ook weer wat weg. De mensen komen hier echt in hun zondagse kleren naar toe zo te zien en steken hele stapels kaarsjes aan in een kapelletje dat altijd bij de kloosters te vinden is. Aangezien het de hele mis staan is, gaan wij na een tijdje maar weer terug. Kan ik mooi de website weer bijwerken.

Roemenië 2009 week 4
topfoto
neiuwe camper
  
oude camper
Camperreizen van Aad & Marian

Reisverslagen.....................

Foto's..............

Informatie