Week 1
Week 2
Week 3
Week 4
Week 5
Week 6
Week 7
Week 8
Week 9

Gastenboek

Foto's

Maandag 18 mei, Saliste

We blijven vandaag nog even in Saliste, want het is marktdag. Een echte ouderwetse streekmarkt, waar de boerinnen en boeren uit de omgeving hun producten te koop komen aanbieden. Het is bijzonder om te zien wat een kleine beetjes het soms zijn die er op een tafeltje en soms gewoon op de grond liggen. Aan het einde van de markt is de parkeerplaats. Geen parkeerplaats zoals wij die kennen, maar een waar alle paard en wagens staan waarmee men uit de dorpen in de omgeving is gekomen. Dit is iets wat je niet mag missen als je hier bent. Als we ’s avonds ons verblijf hier vast gaan afrekenen vraag ik Julian of het mogelijk is om wat van die lekkere Roemeense variant van de Griekse Tsipouro te kopen. Geen enkel probleem, een half uur later heb ik een 2 ltr colafles in mijn hand  met Roemeense Rakia……………..mmmmmmm  dat wordt weer genieten.

Vrijdag 22 mei
Route: van Sighisoara naar Saliste
Vandaag gereden Km 127
Kosten : € 14,50
Zaterdag 23 mei
Route: van Saliste naar Carta
Vandaag gereden Km 67
GPS: N 45°47'02" O 24°33'58
Adres:"Camping "De Oude Wilg"
Kosten : €
We vertrekken uit Sighisoara om voor een dagje terug te gaan naar Saliste. Onderweg gaan we nog naar Biertan ( spreek uit “Bjertan”) waar een heel oude burchtkerk is. De kerk en de vesting er om heen zijn uit de twaalfde eeuw toen dit gebied Saksisch was en er in dit gebied dat toen, en ook nog heel lang daarna, “Siebenburgen” heette. Er wordt nog steeds door veel mensen hier Duits gesproken, en ook op alle plaatsnaamborden staat onder de Roemeense naam nog steeds de Saksische naam. De kerk staat op een heuvel en is heel mooi binnen. Het is nu een protestantse kerk, maar was vroeger uiteraard een katholieke kerk. Gelukkig is het prachtig in houtsnijwerk uitgevoerde altaar bewaard gebleven op zijn oorspronkelijke plaats.
Daarna verder naar Saliste, maar eerst even onderweg nog boodschappen doen. Dit keer passeren we een grote Pennymarkt, dus stoppen we daar maar. Tegenwoordig kom je overal in Europa supermarkten tegen van de grote supermarktketens. De indeling is ook overal hetzelfde, dus kan je direct naar de goede plek lopen voor de producten die je wilt hebben.
We verwachten eigenlijk dat er nu wel meer Nederlandse campers op de camping in Saliste zouden staan, maar nee hoor, we zijn er helemaal alleen

Het was leuk weer een nachtje op de kleine camping van Julian en zijn moeder te zijn. Het was wel een onrustig nachtje, want er brak een onweer los zoals we nog niet vaak hebben meegemaakt. Wat een noodweer. ’s Morgens was er weer een strakke zon toen wij uit bed kwamen. Na de koffie vertrekken we richting Carta, naar camping “De oude wilg”. Het is ongeveer 70 km van Saliste en we moeten eerst Sibiui doorcrossen om op de goede weg te komen. Ook deze weg is weer veel beter dan we verwachten. Tot nu toe zijn de wegen ons beslist niet tegengevallen. Om twaalf uur komen we aan bij de camping en worden we door Manette, de Nederlandse eigenaresse van de camping welkom geheten. Ook hier is het erg rustig op de camping. Er staat maar één Nederlandse caravan. Wat later op de dag komen er nog een Nederlandse caravan en camper bij. Morgen de omgeving maar eens gaan verkennen.

Zondag 24 mei
We starten met een heerlijk zondagmorgen ontbijt met een eitje er bij en genieten van een lekker zonnetje. Na de koffie gaan we het dorp verkennen. In het kerkje is een mis aan de gang, dus kunnen we dat niet bekijken helaas. We wandelen door naar de ruïne van het dertiende eeuwse Cistenciënser klooster. Bij de ingang staat een bordje dat de sleutel is te halen bij de pastorie, maar daar is helaas niemand aanwezig zo te zien. We moeten het dus doen met de buitenkant. De middag brengen we door in een tevreden luiheid bij de camper.

Roemenië 2009 week 5
topfoto
neiuwe camper
  
oude camper
Camperreizen van Aad & Marian

Reisverslagen.....................

Foto's..............

Informatie

Dinsdag 19 mei
Route: van Saliste naar Sighisoara
Vandaag gereden Km113
GPS: N 46° 13'23" O 24°47'46"
Adres: camping Aquaris
Kosten : € 10,- p.dag

We nemen afscheid van Julian en zijn leuke kleine camping in Saliste. Voor moeder geven we hem ook nog een klein Hollands souvenir en dan op weg naar Sighisoara.  Een afwijking van de route die Hans heeft opgesteld, maar volgens de informatie goed te doen. De camping, nou ja…… meer een camperplaats voor een pension ligt achter de grote orthodoxe kathedraal en is goed te vinden. De ontvangst  is weer heel hartelijk en we staan op nog geen tien minuten lopen van het  historische centrum van de stad. Prima plek dus.  We gaan gelijk maar op verkenning uit en het is een aardige klim naar boven. Maar wel een klim die beloond wordt met schitterend oud centrum. Natuurlijk zijn er op zo’n plek altijd wat toeristen te vinden. Hier zijn het vooral Amerikanen en uiteraard ontbreken de Japanners niet. Die zijn er altijd.
Als we terugkomen maken we kennis met onze Franse camperburen. Laten die nou uit Lorient in Bretagne komen. Heel mooi, want daar gaan wij eind juli ook heen. Het zijn erg aardige lui en hij had al gezien dat wij Bretonse stickers op de camper hadden en was heel nieuwsgierig wat wij met Bretagne hebben. Het is dus een heel gezellige middag geworden en wij kregen ook nog een echte Bretonse  boterkoek van ze. Het kan niet meer stuk hier !

Woensdag 20 mei
Vandaag terug naar de oude stad en klimmen naar de burchtkerk op de heuvel. Een heel mooie oude kerk met een aantal middeleeuwse drieluik  altaren. Lunchen gaan we bij Rustik. Een restaurant  waar je echt Roemeense gerechten kunt eten. Heel lekker. We gaan er ’s avonds nog maar een keer heen. We moesten ons helemaal vol eten, wijn drinken, een dessert nemen en ook nog koffie daarna, om het te presteren om met de fooi mee wel € 20,- alles bij elkaar te moeten betalen ! Toen we weggingen  regende het.

Donderdag 21 mei
Een rustige dag. Nog even wat in de stad rondlopen, koffiedrinken , en het museum  in de toren van de oude stad bekijken. ’s Middags hebben we bij de camper lekker zitten lezen. Het was meer dan 30 graden en te warm om actief te zijn. Dat hebben we dan ook maar niet gedaan.