Week 1
Week 2
Week 3
Week 4
Week 5
Week 6
Week 7
Week 8
Week 9

Gastenboek

Foto's

Maandag 25 mei
Het is vandaag schoonmaakdag. Er moet gewassen worden en ook de camper wordt weer eens goed schoongemaakt. Na ruim een maand onderweg mag dat wel weer eens. ’s Middags een wandelingetje door het dorp en een pilsje drinken bij de plaatselijke “supermarkt” die ook een paar tafels en bankjes buiten heeft staan. De avond wordt heel bijzonder. We hebben namelijk onze maaltijd afgesproken bij Manette en Tudor die een Roemeense hapjesmaaltijd voor ons gaan maken. Dat wil zeggen Tudor gaat dat doen. Hij is 10 jaar in Scheveningen kok geweest in een restaurant en nu op zijn camping, kookt hij op verzoek van de campinggasten.  We beginnen uiteraard met een glaasje palinka wat altijd goed voor de eetlust is. Deze giert echt door je strot, maar lekker ……………. mmmmmmm.  Dan allerlei koude gerechtjes en daarna een aantal warme gerechten. Allemaal heerlijke dingen en ook leuk geserveerd. Daarbij natuurlijk een lekker wijntje van eigen druiven. Tot slot een coupe ijs met kersen en een kersenlikeurtje, dat ze vast ook zelf gemaakt hebben. Het is de lekkerste maaltijd die we tot nu toe in deze vakantie voorgezet hebben gekregen. We kunnen geen pap meer zeggen als we naar de camper teruggaan. Als je dus ooit op camping “De Oude Wilg” komt, vergeet dan niet om een avond je eten bij Manette en Tudor te bestellen, want anders mis één van de mooiste dingen die de camping te bieden heeft !

Dinsdag 26 mei
We gaan met de camper naar het oudste klooster van Transsylvanië  dat staat in Sămbậta de Sus. Dat is 35 km vanaf de camping in Carta. Het klooster is helemaal gerestaureerd en indrukwekkend mooi. Het kleine kerkje in het midden van het complex is helemaal in oude staat van binnen en de grote kerk boven is van binnen nieuw met fresco’s die allemaal op een lichtblauwe ondergrond zijn geschilderd . Jammer genoeg is het museum niet open en hebben ze ook geen winkel. Hier zouden we wel een, door de monniken geschilderde glasicoon willen kopen. ’s Avonds lekker skottelbraaien bij de camper onder een mooi avondzonnetje. Zo tegen half negen komen alle koeien en paarden met de herder terug naar het dorp en lopen dan allemaal langs de camping . een prachtig gezicht. Ze weten allemaal waar ze moeten zijn en lopen zelf het juiste poortje in of hek binnen waar hun stal is. Een heel komisch gezicht. Terwijl we staan te kijken komt de Roma buurman van de overkant ook een praatje maken met ons en wil natuurlijk met Marian op de foto. Als zijn zeer kleurrijke vrouw er ook bij komt mogen we die zowaar ook fotograferen. We worden zelfs even binnen uitgenodigd, waar de slimmerd ons wel een pak koffie weet los te peuteren, en waar hij zelfs wel even wil dansen met Marian. Een heel leuke belevenis is het wel even bij een stel Roma’s thuis.

Zondag 31 mei
Route: van Bran naar Zabala
Vandaag gereden Km 100
GPS: N 45°52'20" O 26°11'24"
Adres: Camping Haanro
Kosten : €
Woensdag 27 mei
Route: van Carta naar Bran
Vandaag gereden Km 120
GPS: N 45°31'43" O 25°22'11
Adres:"Vampirecamping
Kosten : € 17,50 inclusief alles

Na het ontbijt gaan we afrekenen bij Manette  en dan heeft Tudor een verrassing voor ons. Hij heeft speciaal voor ons gisteravond een glasicoon gemaakt. We zijn er helemaal stil van, dat hij dat gedaan heeft. Hij heeft deze techniek vroeger geleerd in het klooster waar wij gisteren waren en geeft ook kinderen les in het maken van glasiconen. Hij laat ons een groot glaspaneel zien in hun huis dat door de kinderen van de school in Carta gemaakt is. Een foto hiervan en een paar details zijn opgenomen in de fotogalerie van week 6 !
Na dit bijzondere afscheid, gaan we door naar “Vampirecamping” in Bran. In Bran staat het kasteel van Dracula. Althans wat volgens de overlevering door prins Vlad  III van Muntenië ( Dracula) is belegerd en waarschijnlijk heeft hij er ook nog gewoond. Het is het laatst bewoond geweest door de Habsburgers tot in het begin van de vorige eeuw. Dat is ook goed te zien aan de inrichting van het kasteel. Volgens zeggen, is het te koop voor € 60 miljoen. Om het kasteel heen staat het vol met verkoopkraampjes en wordt er in ieder geval goed verdiend aan het vampierverhaal van Dracula. Het is een enorme toeristenkermis met de gebruikelijke rommel die daar bij hoort.

Donderdag 28 mei
We gaan vandaag met een ander stel Nederlanders, dat hier ook op de camping staat, met de bus naar Brasov. De bus van half tien lijkt ons wel mooi. Dat moeten ook de nodige Roemenen gedacht hebben, want als de bus rond kwart voor tien in zicht komt puilen de mensen er zo ongeveer uit. Toch lukt het ons nog om er in te komen, al hebben wij de chauffeur nooit bereikt om te kunnen betalen voor deze rit. In Brasov is het vanaf het busstation nog zo’n 25 minuten lopen naar het centrum. Maar het is lekker weer dus dat geeft niets. In Brasov gaan we eerst op een terrasje even koffie drinken voor we aan onze culturele rondgang beginnen. We starten bij de “Zwarte Kerk” en als we er uit komen is het weer duidelijk aan het veranderen en dreigt er wat regen. Die komt er inderdaad, maar het beperkt zich gelukkig tot wat matig gedruppel.  We lunchen in een heel aardig selfservice restaurant met Roemeense gerechten. Altijd makkelijk, want dan kan je gewoon aanwijzen wat je wilt hebben zonder dat je hoeft na te denken wat er voor onbekends op de kaart staat. We gaan in de middag  o.a. naar het etnografisch museum waar een mooie tentoonstelling is over allerlei weeftechnieken die er vroeger zijn geweest en een leuke verzameling klederdrachten te zien is. We kunnen het niet laten om toch weer een boek hierover te kopen. Terug gaan we maar met de stadsbus naar het busstation want weer zo’n eind lopen zien we niet meer zitten.

’s Avonds komen Sietske en Geppo ( zo heten onze Nederlandse buren) nog even op de koffie. Zij vertrekken morgenvroeg richting Donaudelta en wij blijven nog even op Vampirecamping.

 

Vrijdag 29 mei
Vannacht heeft het behoorlijk geregend en het ziet er niet naar uit dat het vandaag erg mooi gaat worden. Eerst maar even boodschappen gaan doen  in de supergrote supermarkt die vlak bij de camping is en met de campingeigenaar even bij het pompstation een nieuw wegvignet halen. Het weer blijft waardeloos vandaag, dus mooi om alles in de computer bij te werken.


Zaterdag 30 mei

We gaan weer met de bus naar Brasov. Dit keer is hij niet half zo vol en kunnen we zitten. Het is nogal bewolkt en of we het droog houden is maar de vraag. Eerst maar naar het grote plein om koffie te drinken en daarna  vermaken we ons in de grootste winkelstraat van Brasov die afgesloten is voor verkeer en dus de indruk geeft van een moderne winkelstraat. Je vindt er in ieder geval volop terrassen ( die allemaal heel leeg zijn door het slechte weer) en aan het eind is zowaar zelfs een Mc Donalds te vinden. Terug op het plein gaan we naar de VVV om te vragen waar we een goede CD winkel kunnen vinden en bezoeken het historisch museum dat in hetzelfde pand is te vinden. Inmiddels is het weer gaan regenen als we buiten komen en gaan we de boekenwinkel met CD afdeling maar eens opzoeken. Daar vinden we inderdaad de nodige CD’s die we wel willen hebben en zelfs een DVD die ons wel aardig lijkt. We komen met een buit van 5 CD’s en een DVD weer naar buiten en dat alles kostte ons de lieve som van wel € 23,-.  Probeer dat maar eens in Nederland !

Het weer is niets meer een we gaan maar terug met de bus naar Bran, waar het de verdere dag tot ver in de avond blijft regenen. Aangezien we tegen de hoogste bergen van Roemenië zitten aan te kijken zien we daar dus een stevig pak verse sneeuw liggen.
De zon schijnt als we wakker worden en we hebben besloten vandaag toch maar verder te gaan. Via Bran eerst naar Prejmer waar een citadelachtige vestingkerk is te vinden. Heel mooi van buiten maar de binnenkant is helaas op zondag en maandag gesloten. Dat is dus pech hebben . Dan maar door naar Zabala, waar volgens de informatie ook een camping is. De weg er heen is heel mooi, maar redelijk slecht.  In alle dorpen waar we doorheen rijden zien we langs de weg stalletjes met heel speciale Hongaarse zoete broodrollen en zijn de namen van de dorpen ook in het Hongaars geschreven. Het is een volledig Hongaarse enclave binnen Roemenië waar we nu zijn. Als we in Zabala aankomen is er geen enkele aanduiding van de camping te vinden en worden we door de mensen daar van hot naar her verwezen. Gelukkig staat er een telefoonnummer bij de informatie en dat bellen we maar en worden we op de hoofdweg door de man van de camping opgehaald. Het blijkt geen echte camping te zijn , maar meer een aardig stel mensen die erg veel ruimte hebben en het leuk vinden als er zo nu en dan eens iemand langs komt. Hij is Nederlander en zij is etnisch Hongaars  en komt uit deze streek. We drinken een kopje  koffie bij ze, en ze vertellen dat ze water uit de waterput halen en ook geen riolering en gas hebben. Wel stroom in ieder geval zodat wij dat ook hebben. Het is prachtig om hier te staan en een stuk Roemenië te beleven waar je geen idee van had dat zoiets er ook nog is.
Roemenië 2009 week 6
topfoto
neiuwe camper
  
oude camper
Camperreizen van Aad & Marian

Reisverslagen.....................

Foto's..............

Informatie