Foto's

17 september
De vier dames gaan met elkaar naar een openluchtmuseum . Lady’s day dus. Ik houd het rustig en zit lekker al deze verhalen bij te werken en wat met de foto’s te knutselen. Als ik een rondje door het dorp loop, kom ik nog een heel klein leuk kapelletje tegen en maak wat video opnamen en foto's van de omgeving.

18 september
km 89805

We gaan vandaag weer weg uit Pluzna en zijn van plan naar camping Oase te gaan die ergens in een dorpje ten zuiden van Praag ligt. Met de hulp van de GPS vinden we het redelijk makkelijk. We willen drie nachten blijven, maar als we aankomen horen we dat het maar twee nachten kan omdat ze gaan sluiten. Erg vroeg in het seizoen, maar het is niet anders. We gaan maar gelijk nadat we geïnstalleerd zijn met de bus naar Praag want anders blijft er niet veel tijd meer over. Het is een hele onderneming om de stad in te komen. Eerst ruim een half uur met de bus en dan overstappen op de tram die er ook nog eens een half uur over doet. Het is zondagmiddag en mooi weer. Dat is goed te merken want je kunt in het centrum en bij de Karelsbrug over de hoofden van de mensen lopen. We proberen nog naar de burcht te gaan, maar dat is te ver om helemaal naar toe te lopen. We beperken ons maar tot de omgeving rond het grote plein bij de klok. Aangezien we de bus van 18.41 beslist moeten hebben, gaan we rond zes uur weer terug met de tram. 's Avonds eten we in het restaurant van de camping waar we met een Italiaanse meneer nog de enige gasten zijn. Het eten is er prima en het is een zeer vriendelijk meisje dat ons bedient. Zij is de eerste Tjechische die een beetje vriendelijk reageert. Tot nu toe was iedereen zeer terughoudend naar toeristen is onze ervaring.

19 september
Tot onze grote verbazing hebben ze zowaar nog verse broodjes ’s morgens vroeg. Geweldig hoor, een dag voor ze sluiten. Na het ontbijt weer met bus en tram naar de stad, waar we gelijk overstappen op een andere tram om ons helemaal naar boven naar de burcht te laten brengen. Dat gaat prima. We drinken er, als we aangekomen zijn, eerst even een cappucino en Marian een warme chocolademelk en dan door naar de St. Vituskerk om het gebrandschilderde raam van Mucha te zien. De kerk is een juweeltje en het raam is heel mooi. We hebben voor 30 kronen een licentie gekocht om te mogen fotograferen en video-en. We leven ons dus helemaal uit daar. Dan naar de Joodse wijk om de diverse oudheden daar te bewonderen en dan via cafe Frans Kafka , waar we een goed glas rode wijn drinken weer terug richting oude centrum. Daarna door neer het Wenceslasplein waar we in een zijstraat op de tram moeten stappen. We hebben nog wat tijd en gaan nog even door een supermarkt heen om wat lekkere drankjes te kopen. Daarna strijken we nog even neer op het terras van Hotel Europa voor een glaasje wijn. Dan de terugreis van een uur naar de camping. Ook nu eten we nog een keer in het campingrestaurant waar duidelijk op ons gerekend is. Het is de laatste avond en we kunnen niet meer kiezen, maar krijgen een compleet menu met soep, Wiener schnitzel en ijs met warme frambozensaus toe. Geweldig hoor, en dat alles voor 600 kronen ( € 18,-) In de camper maar koffie drinken en dit verslag maken. 

20 september
km 90092

Er zijn nog steeds verse broodjes voor het ontbijt ondanks het feit dat de camping vandaag dicht gaat. Na het ontbijt rekenen we af en gaan op weg richting Amberg in Duitsland. We komen in de ochtendspits van Praag terecht en dat is geen pretje. Het duurt een eeuwigheid voor we eindelijk Praag voorbij zijn en richting Pilzen rijden. Naar de grens gaat het verder prima en voor we het weten staan we bij de grens en zijn we in Duitsland. Wel balen dat er geen enkele mogelijkheid is om onze Tsjechische kronen in te wisselen. Als we in Amberg aankomen, komen we tot de ontdekking dat de stellplatz is verplaatst naar de parking bij het zwembad. Het is goed te vinden en we staan er prima. Er zijn hier geen voorzieningen maar het overnachten is gratis. In ongeveer een kwartier lopen zijn we in de altstad die ook hier heel aardig is. Er zijn leuke winkels en het raadhuis op het grote plein is heel bijzonder. We maken een forse wandeling door het stadje en eindigen op het plein bij het raadhuis waar we op een terras nog wat drinken. ’s Avonds gaan we eten in een Italiaans restaurant dat bij het zwembad is. We maken de domme fout door eerst een soepje vooraf te nemen. Dit is niet een kopje soep, maar een groot bord vol, en ja hoor, het hoofdgerecht wordt niet op een bord opgediend maar op een schaal waar een hele familie van kan eten. We kunnen geen pap meer zeggen en verplaatsen de koffie maar naar later op de avond in de camper.

21 & 22 september.
Km 90350

Vandaag door naar Aschaffenburg. Een stadje met een mooi oud centrum in de buurt van Frankfurt. Het gaat vandaag niet echt snel. Veel files en wegwerkzaamheden. Om een uur of drie zijn we bij de camperplaats die heel mooi langs de Main ligt. Het is er behoorlijk groot. Ik schat dat er zo’n 50 campers kunnen staan. Het is nog redelijk vroeg op de dag en dus gaan we nog even de stad verkennen. Prachtige oude huizen, een Stiftskirche en in de verte een heel groot mooi renaissance kasteel. Daar gaan we morgen heen. Nu even wat winkelen en een grote ijs eten bij een Italiaan. We eten vanavond maar weer eens in de camper. Ook lekker hoor. ’s Morgens om kwart over acht komt de bakker op de stellplatz en gaat vlak naast ons staan. Heerlijke verse broodjes dus. Dan op naar het kasteel. Het blijkt in de oorlog behoorlijk beschadigd te zijn geweest maar is weer helemaal in stijl gerestaureerd. We maken een rondwandeling door het kasteel dat grotendeels museum is. Wat bijna nergens mag, mag hier duswel…..We mogen fotograferen en video-en. Dat hebben we dus dan ook volop gedaan. Na de rondgang eerst een kopje koffie in de kasteeltuin. Dan weer verder de stad in. Aan het eind van de middag gaan we terug en kunnen nog een hele tijd lekker in de zon bij de camper zitten.

23 september
km 90700

Vanmorgen na het ontbijt rustig de zaak ingepakt en zo rond kwart over negen richting Goch vertrokken. We hebben wonder boven wonder vandaag nauwelijks files of opbrekingen en gaan dus in een behoorlijke vaart op ons doel af, waar we om kwart over twee aankomen. Lekker op tijd om nog bij de Aldi en de Lidl boodschappen te kunnen doen en vast wat voor mijn verjaardag kunnen inslaan. Het avondeten komt vandaag natuurlijk van het Heidestübchen !!!!!!!!!!

week 1
week 2
topfoto
neiuwe camper
  
oude camper
Camperreizen van Aad & Marian

Reisverslagen.....................

Foto's..............

Informatie