Foto's

Twee weekjes Duitsland en Tjechie

9 September 2005 km.
88722 vertrek
Km. 89206 aankomst

Na een heel drukke week waarin we nauwelijks tijd hadden voor een goede voorbereiding, vertrekken we op vrijdagmorgen. Het plan is om naar Braunschweig te gaan. Dat is zo’n 500 km, of we het halen is de vraag. We drinken ergens voor Hengelo koffie en gaan dan snel door. Op onze route in Duitsland zijn erg veel wegwerkzaamheden en wegversmallingen. Dat is op zich niet zo erg, maar als er dan op zo’n wegversmalling ook nog eens een vrachtwagen met pech stil staat heb je dus binnen de kortste keren een behoorlijke file. We hebben dat op deze trip 3x onderweg gehad. Schiet echt lekker op.
Toch redden we het om rond half zes in Braunschweig op de Stellplatz aan te komen. Volgens het boek is er voor 15 wagens plaats maar als we het zo zien is het niet meer dan een stuk of 5 wagens die er kunnen staan. We pakken de fietsen en gaan naar de binnenstad. Het is niet meer dan een minuut of 10 fietsen om in het centrum te komen. Het is een schitterende nazomeravond en het is overal gezellig met terrasjes waar mensen zitten. Er zijn opvallend veel Italiaanse restaurants en ijssalons. Uiteindelijk gaan we op een heel mooi terras op de Kohlmarkt eten. We nemen allebei gebakken leverkaas met spiegelei en zuurkool met aardappelpuree met een heerlijk glas Duitse witte wijn er bij. Een echt Duitse maaltijd. Het smaakt voortreffelijk. Als het wat donker wordt fietsen we naar de camper terug waar we doodvermoeid van deze week en de lange rit om 10 uur naar bed gaan.

10 september.
Als we ’s morgens wakker worden staan we volledig ingebouwd door gewone auto’s. Die parkeren blijkbaar op de camperplaats omdat het daar gratis is. We gaan eerst naar de stad en zien vanmiddag wel of we er uit kunnen komen. Het centrum van Braunschweig is groot met erg veel prachtige oude gebouwen en veel mooie winkelstraten. Je kunt er uren doorbrengen met fotograferen , winkelen en terrasjes zitten. Een bezigheid waar wij beiden goed mee om kunnen gaan. We kopen er bij zo’n geweldige Duitse bakker lekkere broodjes voor de lunch en ontbijt morgen en gaan terug naar de camper.

Magdeburg.
Km.89311

We staan weer helemaal vrij en besluiten door te rijden naar Magdeburg. Dat is ongeveer 100 km verder en de Stellplatz is daar langs de Elbe. TomTom brengt ons ook nu weer prima naar de juiste plek. Inderdaad een heel mooie plek om te staan. Geen voorzieningen maar verder super. We zijn om 2 uur aangekomen en gaan nog even de stad in. Niet zo veel oude gebouwen hier. De tweede wereldoorlog heeft hier behoorlijk schade aangericht en dus is er veel nieuw gebouwd. Het is vm. Oost Duitsland en dat is goed aan de gebouwen te zien. Wel zijn er erg veel mooie winkels en lukt het Marian om leuke cadeautjes te kopen voor Renske en Lisette. Zelf vindt zij uiteraard weer iets leuks bij Bijou Brigitte. Bij deze winkels is het haast altijd wel prijs……… We koken maar weer eens zelf en eten buiten langs de Elbekade. Ergens niet zover van ons vandaan is een openlucht popconcert en de wind staat onze kant op. Wij kunnen dus meegenieten van dat festival. Over het algemeen geen slechte muziek, dus is het niet vervelend om aan te horen. Om ’s avond half twaalf wordt het popfestival afgesloten met en groot vuurwerk waar wij ook van mee kunnen genieten. De hele avond zien wij het al weerlichten, maar regenen doet het niet.

11 september.
De regen die gisteren niet kwam, is er dus nu wel. We worden wakker van een enorme onweersbui die naar beneden komt. We dachten vandaag met een rondvaartboot een tourtje op de Elbe te gaan maken. Dat doen we dus maar niet. Eerst lekker ontbijten, dan de foto’s inladen en dit verslag maken en dan na de koffie maar eens zien of het fietsweer is inmiddels. Het is nu in elk geval wel droog! Fietsen van de camper en wegwezen. We gaan langs de Elbe oever richting Dom en Marian ziet ineens tussen de huizen door twee grote gouden ballen op een huis. Het lijkt wel Hundertwasser zegt ze. We gaan er op af en zien een enorm huizencomplex in aanbouw, helemaal in Hundertwasser stijl. Aan de overkant van de weg is een speciaal informatiecentrum hiervoor ingericht. Er komt een appartementen complex + hotel en waarschijnlijk ook winkels in het project. Het is schitterend zoals dat daar wordt neergezet. We fotograferen en filmen er lustig op los. We moeten beslist hier terugkomen als het klaar is. Dan over het grote plein naar de Dom. Die is de moeite waard om te bezoeken. Voor € 1,- mogen we er filmen en fotograferen wat we maar willen. Na een heerlijke koffie met pruimentaart gedronken en gegeten te hebben, stappen we weer op onze fietsen en gaan nog een rondje maken door Magdeburg.

12 september
km. 89551

Na het ontbijt vertrekken we richting Dresden. Het zit ons onderweg niet erg mee. Wegversmallingen waardoor er niet harder dan 60 km gereden kan worden en tot overmaat van ramp ook nog eens een stilstand van ruim een uur door een ongeval dat niet ver voor ons gebeurde. Omdat ik behoorlijk last begon te krijgen van mijn been, heeft Marian een groot stuk gereden. We kwamen rond twee uur aan in Dresden en vonden de camperplaats gemakkelijk met behulp van Tom Tom. Het is een mooie plek achter een camperhandelaar waar je voor € 12,50 per nacht kunt staan. Alle voorzieningen zijn er aanwezig. Je kunt er zelfs douchen. Het is nog redelijk vroeg in de middag en dus gaan wij met bus en tram naar de oude binnenstad waar rond het Theaterplein haast alle mooie gebouwen zijn te vinden. Om snel een goed beeld te krijgen gaan we met de bus een stadsrondtrip maken. Die duurt anderhalf uur en dat komt mijn rug niet echt ten goede, merk ik. Als we terug zijn gaan we eerst wat drinken en dan via de binnenplaats van Zwinger naar de tramhalte.Terug op de plaats waar we begonnen zijn met de reis is er vlakbij een restaurantje waar we naar toe gaan om te eten. Het is inmiddels rond half zeven. Het is een echt buurtrestaurantje waar op maandagavond dus verder helemaal niemand komt om te eten. Dat is echt jammer, want het eten is er voortreffelijk en niet duur. We betalen voor twee hoofdgerechten, een karafje wijn en een Hefe Weisse bij elkaar € 21,10. Probeer dat maar eens in Nederland !

13 september
s’ Morgens eerst verse broodjes halen die we gisteren besteld hebben. Daarna, na het ontbijt, op de fiets naar het grote winkelcentrum ‘Elbepark’ waar een Aldi en een Kaufhof is om onze voorraad aan te vullen. Teruggekomen even in de winkel van de camperhandel waar we staan rondkijken en een krukje kopen waar ook een vierkant tafelblaadje op past. Erg handig als je alleen maar een tafeltje nodig hebt om een paar drankjes op te zetten. Dan naar de stad waarwe eerst even onderweg koffie met en groot stuk tiramisu drinken en eten en dan naar de mooiste melkwinkel ter wereld gaan. Hij is 125 jaar oud en helemaal betegeld met prachtige romantische voorstellingen. Jammer dat er niet gefotografeerd en gefilmd mag worden. We kopen daarom maar een paar kaarten en een video die er is gemaakt. Kan ik later mee monteren in mijn eigen video. Onderweg waren we langs een Grieks restaurant gekomen en aangezien het zo’n beetje lunchtijd is gaan we op weg naar de altstadt eerst daar maar eens onze neus laten zien. De eigenaar komt uit Larissa en is , zoals altijd gebeurt, nieuwsgierig hoe het kan dat wij Grieks spreken. Uiteraard is er een ouzo’tje en bij het afrekenen na een voortreffelijke lunch krijgen we ook nog eens een lekker vruchtendrankje aangeboden. Kosten van het geheel……..€ 20,- De voorgenomen rondleiding door de Semperopera lukt niet, want volgens de mensen van de rondtrip zijn alle rondleidingen vol. Dan maar naar Zwinger. Daar bezoeken we de wapenzaal. Een zaal vol oude vuurwapens, degens, zwaarden, harnassen , etc. Wat een vakmanschap was vroeger om dit te kunnen maken, en wat een rijkdom bij de adel om al dat goud, zilver en juwelen te laten verwerken in die wapens. Daarna nog de Hofkirche van binnen bekeken en een grote Hefe Weisse gedronken op en terras aan de voet van de Frauenkirche. We waren totaal versleten en zijn richting camper gegaan waar we eerst even lekker hebben gedoucht en daarna een lekker glaasje wijn met een paar toastjes. Meer ging er echt niet meer in na al dat eten en drinken overdag.

14 september
Km. 89717

vandaag vertrekken wij naar Nederlandse vrienden in Pluzna ( Tjechie). Na het ontbijt gaan we op weg en rijden eerst een stuk om Dresden heen om daarna over B wegen richting Pirna en Tjechiese grens te gaan. Bij de grens moeten we eerst een autobaanvignet kopen en wat geld wisselen. Ook hier rijden we op TomTom en dat gaat best goed. Onderweg hopen we nog dat Corrij belt, want het nummer dat wij hebben is niet goed en hun mobiel nummer hebben we ook iet bij ons. Het gebeurd natuurlijk niet en na een kleine omweg bereiken we Pluzna. Dan maar even zoeken. Nadat Marian bij mensen die in hun tuin werkten gevraagd had waar de Hollanders wonen, was het zo gevonden en stonden we voor hun poort.

15 september
Vandaag gaan we met onze gastvrouw en haar zus eerst richting kasteel en drinken op een terras met een prachtig uitzicht over de vallei een glaasje. Ik kan de klim naar het kasteel dat hier nog een knap eind boven ligt niet aan, en dus gaan we verder. We lunchen in een soort cafetaria lekker buiten in het zonnetje in…………. En gaan daarna verder naar het meer. Daar is een soort boulevard aangelegd met allemaal kleine eet- en drinktentjes. Het weer is jammer genoeg een beetje aan het omslaan en het wordt wat somber. Daarna eerst nog even naar een glasfabriekje ( hoe kan het ook anders, we zitten in Bohemen) waar we een paar heel mooie glazen kopen die gemaakt zijn in een techniek van oud glas. Er zitten dus overal kleine belletjes in het glas. Vandaar gaan we naar een dorpje dat Zdar heet en zeer mooi oude authentieke huizen heeft. Een heel mooie rondrit door de omgeving. ’s Avonds bij de koffie spreken we af dat we morgen naar Praag gaan en een Jugendstil route gaan maken.

16 september
Het is geen mooi weer vandaag. Het heeft de hele nacht zowat geregend en ook ´s morgens regent het nog steeds. Toch gaan wij met z´n vieren naar Praag en ja hoor, als we daar aankomen is het droog en dat blijft het tot we terug gaan. We zetten de auto ergens aan de buitenkant van Praag en gaan met de metro 20 minuten rijden naar het centrum. Daar stappen we uit vlak bij Hotel Pariz waar we lang geleden met onze vrienden eerder gegeten hebben. Het is een prachtig stuk Jugendstil architectuur. Er recht tegenover en om de hoek vindt je ook schitterende Jugendstil gebouwen en in het mooiste daarvan het Obecni Dum (gemeenschapshuis) drinken we koffie met een groot stuk gebak dat op een speciale gebakwagen door het restaurant wordt gereden en kan kiezen als hij langskomt. Ik merk dat ik niet goed mee kan komen. Mijn rug is behoorlijk aan het protesteren na al die dagen rondsjokken door allerlei steden. Morgen maar eens even inhouden. We bezoeken ook nog het Mucha museum. Mucha is een Jugendstil kunstenaar en heeft in die tijd zeer veel affiches etc.gemaakt. De film die ze er vertoonden over zijn leven en werken was interessant om te zien. Op het Vaclavske nam ( Wenceslas plein) heeft Marian een mooi boek over de Jugendstil in Praag gekocht dat daar ook in het Nederlands te koop is. Als we ’s middag terug gaan is het tegen het spitsuur aan en dat is goed te merken. De metro en ook op de weg is het hardstikke druk.

week 1
week 2
topfoto
neiuwe camper
  
oude camper
Camperreizen van Aad & Marian

Reisverslagen.....................

Foto's..............

Informatie