2006

Weekend naar Tongeren ( Belgisch Limburg)

Camperplaats aan de kastanjewal
GPS  5°27’44” O   50°46’33” N

Vrijdag 5 mei

We vertrekken rond half acht ‘s morgens vanuit Rotterdam naar Tongeren. Bij Hazeldonk stoppen we even om te ontbijten en gaan dan verder richting Antwerpen. Op een kilometer of 10 voor Antwerpen rijden we de staart van de ochtendspits file in, maar gelukkig blijft er wel beweging in zitten en blijven langzaam vooruitgaan. Bij Antwerpen gaan we richting Aken en drinken koffie ergens voor Hasselt. We hebben in ons navigatiesysteem de coördinaten van de camperplaats ingegeven en hij brengt ons dan ook precies op de juiste plaats. Het is kwart over elf als we arriveren en we hebben dan 210 km gereden.

De camperplaats is langs de rand van het centrum en recht tegenover de gevangenis die in 2005 gesloten is en nu dienst doet als een soort museum. We gaan eerst maar eens op verkenning in het centrum. Er zijn veel oude gebouwen en een paar leuke winkelstraten. Wij halen bij de vvv die onder het stadhuis op de markt zit de nodige informatie over het stadje en een boekje met een wandelroute langs alle bezienswaardigheden ( Ambiorixroute, € 2,-). Die gaan we morgen wandelen dus.
Nu eerst maar eens gaan lunchen op het terras van een van die leuke restaurants op de markt. Met dit warme weer gaat een frisse salade met een “blondje” er natuurlijk soepel in. Teruggekomen bij de camper zien we dat aan de overkant van de weg het gevangenismuseum nog open is. We gaan dus daar nog maar even kijken hoe men daar tot 2005 ( toen is het daar gesloten) opgeborgen werd. De sfeer is er nog helemaal blijven hangen als je daar zo rondloopt. Ze hebben het goed gedocumenteerd en je kunt voor € 2,- een boekje kopen met veel informatie.
’s Avonds betrekt het wat en begint het te regenen. Dat is de hele nacht zo gebleven en ’s morgens is het weer stralend weer.

Zaterdag 6 mei
We gaan vandaag de “Ambiorixroute” lopen. De route gaat langs allerlei oude Romeinse en middeleeuwse gebouwen en opgravingen. Tongeren is de oudste stad van België. De antieke naam is Atuatuca Tungrorum en was een belangrijke Romeinse hoofdplaats. In 54 v.Ch. heeft een Gallische koning van de Eburonenstam Ambiorix hier een veldslag gewonen van de Romeinse legioenen. De naam Ambiorix kom je overal tegen in Tongeren. Heel bijzonder is het begijnhof dat over een aantal straten is verdeeld. Je vindt er onder andere herberg “De Pelgrim” die al uit de middeleeuwen stamt en waar je nog steeds heerlijk een pintje kan drinken en een hapje kan eten. De “Moerenpoort” is de enig overgebleven echte stadspoort en is zeer duidelijk aanwezig in het stadje.
De bijgevoegde foto’s laten een groot deel van de monumenten zien.
Het is heerlijk warm weer en op de camperplaats is het inmiddels aardig vol geworden. Volgens de bordatlas mogen er 5 wagens staan, en we tellen er aan het eind van de middag inmiddels een stuk of 12. Wel gezellig en we drinken lekker een glaasje wijn voor de camper zittend. We kunnen tot een uur of tien buiten blijven zitten.

Zondag 7 mei
We hebben gistermiddag croissants en broodjes gehaald en kunnen dus vorstelijk ontbijten in de camper. Op zondag is er langs de stadsmuur vanaf 6 uur ’s morgens tot 2 uur ’s middag antiek- en rommelmarkt. Aan de auto’s op de parkeerplaats te zien als wij de gordijnen open doen komen ze overal vandaan en is het al aardig druk. We gaan ook maar eens aan de wandel en komen tot de ontdekking dat het de grootste antiekmarkt is die we ooit hebben gezien. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel iets van te vinden. Onderweg maken we een royale koffiepauze en op de terugweg klimmen we nog even naar de top van de Moerenpoort waar je een prachtig overzicht hebt over het stadje. Teruggekomen maken we ons weer reisvaardig en gaan dit keer via Maastricht naar Rotterdam.

Tongeren is een prima plek om met de camper naar toe te gaan. Er zijn geen voorzieningen, maar voor een paar dagen is dat geen probleem.  Je mag er maximaal 2 nachten blijven en het is er gratis.

Foto's
topfoto
neiuwe camper
  
oude camper
Camperreizen van Aad & Marian

Reisverslagen.....................

Foto's..............

Informatie