Vakantie Griekenland 2005


2 juni
Km 82171

Het is donderdagmiddag 2 juni 14.30 uur als we vertrekken voor de eerste etappe van onze vakantie naar Griekenland. We zijn van plan om naar het noorden van Griekenland te gaan omdat we een Griekse bruiloft gaan bijwonen, van de dochter van een vriendin van ons. Ons oorspronkelijke plan om naar het zuiden te gaan wordt hiermee dus veranderd. Het is de bedoeling dat we vanmiddag via Nijmegen en Venlo een stukje Duitsland in gaan . We komen om ongeveer kwart voor zeven aan in Bad Neuenahr.

Km 82490
In Bad Neuenahr zijn 3 camperplaatsen en de eerste die wij volgens de bordatlas zouden moeten vinden is niet echt makkelijk te vinden en we besluiten naar nummer twee te gaan. Het is wat dwars door het stadje crossen maar we vinden hem uiteindelijk wel. Een prima plek bij het Apolinaris stadion. Er staat een andere (nieuwe) Adriatik van een stel Nederlanders die op de terugreis zijn van 5 weken Sardinie. Het is een prima camperplaats met alle voorzieningen. Kosten € 5,- per nacht. De parkeerplaats is ’s avonds heel rustig, maar als wij ’s morgens wakker worden zijn we bijna ingebouwd door auto’s van studenten die op een daarnaast liggende hogeschool moeten zijn.

3 juni
Via een koffiepauze op een P bij Bad Kreuznach ( 82615) en een lunch op een P bij Steinsfurt ( 82731) komen we om half vier aan in Nördlingen. Onderweg wordt het weer steeds beter en warmer.

Km 82894
Als we Nördlingen in het zicht krijgen is zo ongeveer het eerste wat ik zie in de verte een enorm reuzenrad. Ik denk met schrik aan eerdere ervaringen met kermis en zeg tegen Marian “het zal toch niet waar zijn he, dat de camperplaats vol kermisgasten staat”. Nou, dat is dit keer niet het geval, maar de camperplaats is tevens een grote parkeerplaats die wel helemaal vol staat met kermisbezoekers. Wij worden tegen vergoeding van € 1,- ( anders is het gratis!) toegelaten en hebben de mazzel dat er net een auto weggaat op een voor ons uiterst gunstige plek. Snel achteruit er in. De kermis is pal achter ons en na even installeren gaan we die dus maar eens verkennen. Het blijkt niet alleen maar kermis te zijn, maar ook een soort grote voorjaarsmarkt met van alles en nog wat. Erg veel kraampjes met een soort schortachtige jurken die ik in Nederland geloof ik voor het laatst in de jaren 70 heb gezien. Het is er buitengewoon gezellig en wij kunnen het niet laten om in het reuzenrad te gaan. Een prachtig uitzicht over het stadje en omgeving als je boven bent ( ongeveer 55 meter). Na een grote Hefe Weisse weggewerkt te hebben, we zijn uiteindelijk in Beieren, gaan we een eerste korte ronde door het stadje maken. Heel leuk, morgen gaan we terug.

Na een drankje zittend op het grasveld achter de camper en een heerlijke maaltijd in de camper gaan we wat later op de avond als het donker is nog even alle verlichte attracties bekijken

4juni
Marian is vandaag jarig. Hiep hiep hoera !!!!!!!!!!!!!!

Na het ontbijt is het gestopt met regenen en we gaan het stadje in. We besluiten een wandeling over de oude stadsmuur te gaan maken. Op een heel klein stukje na waar we over een verhard pad lopen, is het hele stadje ommuurd. Het is een wandeling van zeker 3 à 4 km en onderweg kom je bij een van de torens ook nog een stadsmuur museum tegen. Marian gaat het even bekijken en ik rust buiten wat uit. Deze wandeling is een behoorlijke inspanning voor mij zo op de vroege morgen. Na nog een rondje stad en een bezoekje aan de plaatselijke VVV waar we weer stickers van het stadje kopen, gaan we terug naar de camper.

’s Avonds gaan we eten in een Gasthof in het stadje. We zitten in een echte gelagkamer waar naar ons idee de laatste 25 jaar niets aan gedaan is. Marian neemt een Nördlingertopf en ik een rostbraten. Prima eten daar met een heerlijke gemengde salade geserveerd. Lekker Frankenthaler wijntje er bij en een goede kop koffie na en als we afrekenen betaal ik € 30,- en daar zit de fooi al bij. Als wij terug zijn begin ik met het maken van dit reisverslag.

5 juni
Na een vroeg ontbijt en het lozen en innemen van water gaan we rond 9 uur op weg richting Augsburg, Oberammergau en Garmisch Partenkirchen. Het duurt iets langer maar de route is erg mooi. Ergens op de hoogte van Lansberg drinken we koffie ( half elf Km 83018) en dan door. Tussen Garmisch en de Brennerpas hebben we een heel lange afdaling met een helling van 16%. De remmen hebben het er knap moeilijk mee en het stinkt behoorlijk naar verbrande remblokken. Toch gaan we door de Brenner over en richting Klaussen.

Km: 83241
Coörd: N 46˚38’ 473’’ O 11˚ 34’ 297’’
Daar is een camperplaats bij een camping en het ligt vlak langs de autostrada. Prachtig uitzicht op een klooster met kerk ergens heel hoog boven op een rots. We eten in de camper en zien ’s avonds op de hellingen rondom ons over al enorme vuren ontsteken. Het zal wel een betekenis hebben die wij niet kennen, maar mooi is het in ieder geval om te zien.

6 juni
We vertrekken om kwart over negen om richting Treviso bij Venetie te gaan. TomTom heeft een heel mooie route gekozen dwars door de Dolomieten. We moeten eerst een stukje terug naar Brixen en dan gaan we richting Villa Bassa. Koffiedrinken doen we even achter Villa Bassa ( km: 83318) richting Cortina ‘d Ampezzo. Allemaal plaatsen die je kent van de televisie. Leuk om er nu doorheen te rijden. Het is in het hele gebied duidelijk te zien dat het een wintertouristengebied is. Veel hotels en leuke plaatsjes. Als we in Treviso volgens de opgegeven coördinaten de camperplaats zoeken blijkt het ergens midden in een woonstraat te zijn waar niets is te vinden. We rijden nog een rondje en besluiten naar onze camping in Mestre bij Venetie te gaan. Volgens de kaart schatten we in dat we precies in de goede richting bij Mestre aankomen. We komen zelfs zo goed aan, dat ik precies als ik in de bocht naar Venetie sta aan de overkant de ingang van de camping zie en daar dus niet meer kan komen op dat moment! We zijn gedwongen eerst richting Venetie door te rijden, waar ik prompt nog een afslag mis en vervolgens helemaal door moet rijden en pas veel verder weer kan draaien en terug kan gaan richting camping.

Km: 83531
Coörd.:N 45˚28’ 19’’ O 12˚ 16’ 00’’
We zijn om kwart over drie op de camping en gaan na installeren en een zeer late lunch met de bus naar Venetie. Buskaartjes kun je op de camping kopen en kosten € 1,- Aangekomen nemen we de vaporette naar San Marco en maken even een tourtje door de straatjes daar. Is altijd weer leuk om te doen. Het San Marcoplein ligt in een heerlijk avondzonnetje en we besluiten onszelf te tracteren op een cappuccino bij café Florian. Daar speelt een strijkje verschrikkelijke operette muziek maar het past wel bij de omgeving. De koffie kost daar € 5,- per kopje en de toeslag voor de muziek is € 7,50 per kopje. Al met al kosten twee kopjes voortreffelijke cappuccino dus € 25,-

’s Avonds gaan we eten bij het campingrestaurant. Prima eten en een heel redelijke prijs.

7 juni
km: 83540
Ik ben heel vroeg wakker en ga douchen in het eenvoudige maar heel schone toiletgebouw van de camping. Om 8 uur zijn er verse broodjes en ik haal gelijk voor de lunch en het ontbijt op de boot. Na het ontbijt breken we op, rekenen af en gaan naar de bootterminal van Minoan waar we tegen half tien zijn. We hebben tickets voor Patras, maar willen in Igoumenitsa de boot af. Dat is geen enkel probleem, we krijgen gelijk een inscheepkaart voor Igoumenitsa en kunnen om 12 uur de boot op die stipt om 2 uur afvaart. Natuurlijk moesten we weer even foto’s maken en video’en toen we langs het Dogenpaleis en San Marco voeren. Als we Punta Sabbioni voorbij zijn en de Adriatische zee opvaren gaan we eerst maar even lunchen in de camper. In de loop van de avond gaat het steeds meer waaien en de camper staat helemaal te schudden in de wind. Het wordt zo erg dat het zeewater tegen de ramen slaat. Met een niet erg goed gevoel gaan we naar bed.

8 juni
Als wij ’s morgens wakker worden, is de wind weer gaan liggen en is het heel redelijk weer. We varen eerst naar Korfu en daarna naar Igoumenitsa. Als we er om kwart over twaalf aankomen gaan we eerst in het boekingskantoor van Minoan proberen onze retour tickets om te boeken naar Venetie. Dat lukt zowaar als wij de 27e in plaats van de 28e vertrekken. We krijgen een codenummer en moeten dat aan het nieuwe havenkantoor melden uiterlijk 2 uur voor vertrek. Prima geregeld dus. Na nog een kilo kersen gekocht te hebben en even tanken vertrekken we richting Ioanina. Even buiten Igoumenitsa zien we een leuk restaurantje waar ook al een Nederlandse camper staat. We eten er meer dan uitstekend met een lekker karafje Retsina uit het vat. Mmmmmmmmmm Moeten we onthouden. `To Kioski´

Km. 83637
We komen om ongeveer half vier aan op de camping in Ioanina en vinden een prachtig plekje langs het meer. We hebben er nog nooit zo mooi gestaan. ´s Avonds op de fiets naar de stad waar we wat rondlopen en gaan eten in een tsipouradiko . Te gek ! Eerst een lekkere tsipouro en dan Marian loukanika en ik paidakia.met een prima choriatiki er bij. Bij het eten een flesje Malamatina en de avond kan niet meer stuk..

9 juni
Na een verfrissende douche buiten ontbijten en dan even naar de supermarkt. Daar vind je hier tegenwoordig ook alles wat je maar bedenken kunt. Terug op de camping koffie drinken een praatje maken met de buren , die hier staan met een kapotte auto en dan dit verhaal bijwerken. Na de lunch gaan we op de fiets Ioanina wat verder verkennen. Bij een computer winkel kopen we een toetsenbord met Griekse lettertekens er op en we kopen ook een Griekse Vodafone prepaid kaart voor de oude telefoon van Marian.

We kunnen nu aanzienlijk goedkoper bellen binnen en buiten Griekenland. Uiteraard gaan we nog even de oude stad in waar we net onder de poort door tegen twee campers aanlopen die een verkeerde poort hebben gekozen en nu vastgelopen zijn in de nauwe straatjes. Ik moet er even niet aan denken dat ons dat overkomt brrrrrr. ’s Avonds gaan we weer eten in de tsipouradiko en krijgen een heerlijk schaaltje appel met honing en kaneel toe.

10 juni
Na een vroeg ontbijt maken we ons gereed voor vertrek. Water lozen in de put op het grote plein, water innemen en het toilet legen. We vertrekken richting Konitza dat zo’n 200 km verder ligt. Om er te komen moeten we dwars door het Pindusgebergte rijden. Het is een schitterende rit met veel klimmen en dalen. Koffiedrinken doen we ergens voor Eftachori (km. 83734) en lunchen doen we in of bij Veria. Als we bij Siatista komen worden we de nieuwe A2 snelweg opgeloodst en dan blijkt die soepel helemaal tot Thessaloniki door te gaan. Het is pas half drie en we besluiten om door te rijden.

Km. 84059
De weg gaat zelfs door richting Kavala en stopt pas bij het tweede meer. Daar gaat hij bij Rendini over in de oude weg. We stoppen nog even een kilometer voor Asprovalta bij een Lidl om water enz. te kopen en gaan dan door naar Asprovalta. Daar aangekomen zetten we de camper op een schaduwrijke plek op een grote parkeerplaats en gaan naar het politie bureau om te vragen of we daar mogen staan voor een nachtje. Is geen probleem als we maar geen dingen buiten zetten. We zien ook campers langs het strand staan, maar dat is helemaal in de zon en voor een nachtje niet nodig.

11 juni
Lekker zonnetje als we wakker worden. Na het ontbijt eerst maar weer dit bijwerken en de foto’s in albums doen. Eerst nog even een cappuccino drinken en dan op weg naar Pigadia bij Drama, het dorp waar de bruiloft zal zijn.

Km. 84172.
We hebben precies 2000 km gereisd als we om 12 uur in Pigadia aankomen. Wij zetten de camper op een rustig plekje neer en gaan vast het dorp verkennen. We gaan een cola’tje drinken en hebben binnen de kortste keren contact met mensen nieuwsgierig zijn waar we vandaan komen enz. We vertellen dat we hier zijn omdat de dochter van (Nederlandse) vrienden die in Griekenland wonen gaat trouwen met een man die uit dit dorp komt. In de loop van de middag worden we aangesproken door een stel mensen die ons aanzien voor de ouders van Tania ( de bruid!). Het blijken twee ooms en tantes van Vasilis te zijn die ons uitnodigen mee te gaan naar hun huis. Het wordt een onthaal op echt Griekse manier. Gelijk erg veel eten en drinken op tafel. Zelf eten ze nauwelijks iets en wij worden, als we niet oppassen, als een soort ganzen vetgemest. Allemaal erg gezellig en spontaan. Het wordt dus een leuke avond. In de loop van de avond verschuiven we met z’n allen de actie weer naar het huis van Petros en Jacove (de ooms) en gaan er heel wat flessen wijn door. Om een uur of 11 breken we daar op en gaan naar de taverna om daar met z’n allen nog eens uitgebreid te gaan eten. We komen helemaal volgestouwd met wijn en eten ergens om een uur of één ’s nachts in de camper en kunnen geen pap meer zeggen. Wat een ontvangst !!!!!!!!!!!!!!!

12 juni BRUILOFT
Na een rustige start in de camper, worden we al snel weer opgehaald door de familie om koffie bij hun te komen drinken. Daar verzamelt een groot deel van de familie zich voor de kerkdienst en is ook de bruid aanwezig die daar door de familie opgemaakt en gekleed wordt om straks een mooie bruid te zijn. Er komt geen eind aan de familieleden die zich aandienen. En dan te bedenken dat het bij de bruidegom thuis net zo druk is. De bruidegom wordt daar door zijn vrienden geschoren en in het pak gehesen. Om half een is het eindelijk zover en mag Frans ( de vader van de bruid)de bruid meenemen naar de kerk om haar daar weg te geven aan de bruidegom. Bij de kerk staat zo ongeveer het hele dorp op de bruid te wachten. Boven aan de trap van de kerk staat de bruidegom met zijn ouders op zijn bruid te wachten. Het is een belevenis om een Grieks orthodoxe huwelijksinzegening bij te wonen. Het is een goed georganiseerde chaos, maar wel indrukwekkend. Als het achter de rug is moeten het bruidspaar zo ongeveer 300 mensen een hand geven en minstens twee kussen geven. Ga er maar aan staan !!!!!!!!

En dan op naar Leftheris. Een zaak even buiten het dorp waar het grote bruiloftsfeest zal plaatsvinden. Wij mogen meerijden met de Pappas( de priester). Het is aanschuiven aan grote tafels, en ook daar is zo ongeveer weer het hele dorp aanwezig. De drank en het eten wordt in grote hoeveelheden aangevoerd en er speelt een leuk orkestje. Vasilis en Tania openen het dansen en natuurlijk is het verder de hele middag lekker Grieks dansen. Het is veel meer dan we verwachten en wij oogsten zeer veel bewondering van alle aanwezige Grieken die het niet begrijpen dat Hollanders al hun dansen mee kunnen doen. Na het feest moeten we weer mee voor nog een afzakkertje bij de ooms en als we om een uur of één ’s nachts in de camper komen zijn we redelijk versleten, maar het was een buitengewone belevenis.

13 juni
We gaan om een uur of negen eerst maar naar Vasilis zijn ouders om daar te beginnen met afscheid nemen van iedereen. Gelukkig komt de rest van de familie in de loop van de morgen daar ook heen zodat we niet meer speciaal ook nog naar boven moeten om daar gedag te gaan zeggen. Om een uur of twaalf gaan we echt allemaal afscheid van elkaar nemen. Het was een heel bijzondere belevenis en we hebben het gevoel er een heleboel vrienden bij gekregen te hebben.

We besluiten door te gaan naar Thassos. Vanuit Keramoti is het drie kwartier varen. Van de ferry afkomend gaan we eerst even het stadje in en na een vermoeiende klim die ik halverwege stop komt Marian tot de ontdekking dat het oude theater gesloten is voor restauratie werkzaamheden.

Km. 84 272
Coörd. N 40˚ 44’ 110’’ O 24˚ 33’ 324’’
We rijden door en komen even voorbij Prinos op camping Daedalos terecht. Een prima camping voor een paar nachtjes. Direct aan zee en een goede plek in de schaduw.

14 juni
Een zeer luie dag. Aan het strand liggen, een boek lezen, een wasje doen en lekker eten. Gewoon zalig nietsdoen dus……………………

15 juni
km : 84296
We vertrekken na een kafedaki met Vasilis ( de eigenaar van de camping) en komen bij het afrekenen tot ontdekking dat we in Ioanina waarschijnlijk de verkeerde CCI kaart hebben teruggekregen. Er is hier maar een kaartje en dat staat op een andere naam. Gelukkig heb ik mijn kaart van vorig jaar ook bij mij en hier kijkt niemand naar een datum. Na 24 km zijn we al weer op onze volgende bestemming ‘camping Pefkari’ waar we drie nachten blijven. We hebben een prachtige grote en vooral rustige plek voor de camper.

s’Middags gaan we een hapje eten bij en van de vele restaurantjes die er in Pefkari zijn. Pefkari bestaat alleen maar uit wat hotels, pensions, de camping en een lading restaurants die allemaal in deze tijd van het jaar vrijwel niets te doen hebben. Niettemin hebben wij een goede keus gedaan, want het eten is er voortreffelijk en niet duur. Vanavond is hier live muziek en Griekse dansen. We zullen het wel gaan bekijken…….. De fietsen hebben we tot nu toe niet gebruikt en het is tijd om daar verandering in te gaan brengen. We rijden naar Potos dat een kilometer verder ligt. Het blijkt een soort mini-uitgave van Parga te zijn. Een leuk haventje waaromheen allemaal zeer toeristische restaurants en bars te vinden zijn.

Het restaurant op de camping ziet er goed uit en we gaan er dus ’s avonds maar eens eten. We hebben inmiddels ook ontdekt dat de vrouw van de restauranthouder een Duitse is die de minimarket op de camping drijft. Niet verwonderlijk dus dat de in grote getale op de camping aanwezige Duitse en Oostenrijkse gasten het restaurant als ‘bierstube’ hebben uitgezocht. Het eten is er redelijk en de wijn zeer matig. Niet om te zeggen: daar moeten we iedere avond naar toe. Om een uur of half elf gaan we richting Pefkari om te zien of de muziek en het dansen iets is. Het is een erg leuke avond geworden die nat gehouden is met een liter Retsina en veel dansen.

16 juni
Om half negen even onze bestelde broodjes halen en daarna op de fiets weer naar Potos. Bij de bakker nemen we bugatsa en nog wat lekkers mee voor de lunch en we gaan weer terug naar de camping, waar we voor de camper koffie drinken. ’s Middag gaan we naar het strand en hebben verder een relaxte dag zonder bijzondere dingen

17 juni
We zijn van plan om op de fiets naar Limenarias te fietsen maar als we een stukje op weg zijn met alleen maar klimmen geef ik aan dat mijn rug daar niet erg plezier in heeft. We gaan maar terug en nog even door naar Potos waar we een frappè drinken. Als we tussen de middag bij ons restaurantje gaan eten vertelt Georgia dat ze vanavond papoutsakia ( lett. vertaald “schoentjes”, het zijn gevulde aubergines) hebben. Dat is een te grote verleiding om daar niet naar toe te gaan dus. Als we daar ’s avonds weggaan worden we door iedereen bedankt en krijgen we van de baas nog een fles streekwijn mee. ’s Middags hebben we de camping al afgerekend, want we willen morgen de ferry van 10 uur naar Kavalla nemen.

18 juni
Om negen uur vertrekken we uit Pefkari en zijn om even over half tien in Prinos waar de ferry naar Kavalla om kwart over tien vertrekt. Het is iedere keer weer een heel gedoe om de camper op zo’n betrekkelijk kleine ferry te krijgen. Het is ongeveer vijf kwartier varen naar Kavalla en als we van de boot afkomen moeten we dwars door de stad om weer op de snelweg naar Thessaloniki te komen. Om ongeveer half een zijn we weer in Asprovalta waar we nog wat koelkastmagneetjes kopen en blijven lunchen.

Km. 84723
Na 427 km zijn we om ongeveer zes uur ’s avonds aangekomen op camping Sikia in Kato Gatzea in de Pilion. Een erg mooie camping waar veel campers staan. We hebben er weer een voortreffelijke plek. Ik ben compleet versleten en we gaan eerst maar eens een biertje drinken in het campingrestaurant. Als we terug lopen naar de camper, zien we dat vlak bij ons een stel Nederlanders staan die wij ook al in Ioanina hebben ontmoet. Leuk om ze hier weer te zien. We horen van hen dat het treintje naar Milies alleen maar in het weekend gaat. Geen stranddag dus morgen maar met het treintje mee. Marian regelt het bij de receptie dat er om half tien een taxi ons komt halen en naar het beginstation brengt. s’ Avonds gaan we in het campingrestaurant eten waar een gitarist en een bouzoukispeler voor een gezellig sfeertje zorgen. Het is pinksterweekend in Griekenland en het is hartstikke druk met veel Grieken die ook een lang weekend hebben.

19 juni
De taxi is er om even over half tien en brengt ons naar Ano Lechonia waar het beginstation is van het Pilion smalspoor treintje. Het is een puur toeristentreintje en is, omdat het alleen in de weekenden rijdt, hartstikke druk. Als we na anderhalf uur tuffen door de bergen door een prachtig gebied in Miliës aankomen, heb ik geen rug meer over van het zitten op de houten bankjes en het gehobbel onderweg. Onze campingburen staan daar te wachten en we kunnen met hun in de auto mee weer terug. We gaan eerst nog een mooie tocht door de bergen maken. In Pinakates stoppen we en gaan naar de platia die we van boven af zien liggen en waar het hele dorp zit te eten zo te zien.

20 juni

Vanmorgen is het vroeg opstaan. We hebben voor twee dagen een kleine auto gehuurd en die wordt tussen acht uur en kwart over acht gebracht. Het is wat somber en het regent zelfs een klein beetje. We gaan eerst naar Miliës terug en zien dat het oude kerkje open is. De kerk heeft een schitterende ikonostase en is helemaal versierd met mooie fresco’s. Dan gaan we over prachtige bergwegen naar de ander kant van de Pilion en komen via Tsagarada uiteindelijk terecht in Kissos. Een leuk dorp met een heel oude kerk uit de zeventiende eeuw. Helemaal vol met fresco’s die er nog prima uitzien en een in mooi houtsnijwerk uitgevoerde ikonostase. We eten er in een leuk restaurant dat helemaal vol zit met Grieken die ook vandaag nog een vrije dag hebben. Ook hier geen toeristen toestanden maar eerlijke Griekse keuken. Dan via Chania, hoog in de bergen waar het maar 15 graden is brrrrrrrrrr, terug richting Volos en dan richting camping. Het is goed vijf uur als we daar aankomen. Het was een dag vol wisselende temperaturen en prachtige natuur. We gaan eerst maar eens een glaasje wijn drinken. Yamas !!!!!!!!!

21 juni

Vandaag hebben we de auto nog en gaan via Volos eerst naar Magrynitsa een mooi dorpje hoog in de bergen. Het is er behoorlijk ingesteld op toeristen, maar wel Griekse toeristen!. Het is een prachtig dorp met schitterende uitzichten over het dal en over heel Volos. Na een goede cappuccino kopen we bij een kraampje met allerlei potten met ingelegd fruit en pepers etc. twee flessen met lokaal gestookte tsipouro. Het zijn heel bijzondere flessen met een kraantje er aan. Ik verwachtte dat ze behoorlijk aan de prijs zouden zijn maar tot mijn grote verwondering kostten ze maar € 10,- per stuk. Omdat ik er twee kocht kreeg ik er nog een klein flesje bij cadeau.

Daarna naar Potaria om te gaan lunchen. Ook hier weer allerlei winkeltjes met ingelegde vruchten en allerlei soorten honing. Mooi tegen de berg gelegen huizen en een platia met reusachtige platanen er op. We eten er weer een heerlijke spetsofai en Marian heeft er een goede melitsanasalata bij. Er blijkt hier een kleine dependance te zijn van het komboloimuseum in Nafplion. Marian ziet er een armband met heel mooie komboloi kralen in combinatie met koraalkralen

22 juni
Na het gebruikelijk patroon van vullen en legen ( ze hebben hier voortreffelijke camper voorzieningen) gaan we afrekenen en spreken met de twee zussen die de camping beheren af ze weer te zien op de vakantiebeurs in Utrecht in januari. Om half tien rijden we van de camping weg. Het was erg goed. Via Larissa, Trikala, Kalambaka en Metsovo, komen we na een prachtige maar zeer vermoeiende rit door de bergen om half vijf aan in Ioanina.

Km 85005
We besluiten hier nog een avondje te blijven. Na installatie eerst even naar de supermarkt om bij te laden ( vooral retsina!) en dan naar het centrum. Het is daar

’s avonds langs het meer een enorme heksenketel aan lawaai en mensen, maar het is er reuze gezellig en toch nog steeds een puur Griekse sfeer. We besluiten de avond met eten in de tsipouradiko die we op de heenweg ook al hebben bezocht en het is weer buitengewoon gezellig en lekker eten. De tsipouro is huisgestookt en dat is te proeven de loukanika zijn ook deze keer weer om je vingers bij op te eten. We maken kennis met Stavros en wisselen kaarten uit.

23 juni
km. 85154
Na het ontbijt breken we op en gaan richting Parga. Het is de bedoeling om eerst een nachtje op camping Parga te gaan staan en dan door te gaan naar Lichnos. Als we om twaalf uur aankomen op Parga aankomen en een plek gevonden hebben vinden we die echter zo mooi, dat we direct besluiten hier niet meer weg te gaan voor we maandag naar de boot moeten. Lunchen doen we in een tentje waar we drie jaar geleden met de meiden ook een paar keer zijn geweest en we worden zowaar nog herkend. Lekker, simpel maar goed eten met een lekker flesje Malamatina er bij. Natuurlijk krijgen we van het huis nog even bijgeschonken !!!!!!!!.

Dan naar de juwelier om te kijken of daar de Iossif collectie wel op peil is. Nou…..dat is ie! De aanvulling met oorbellen en ring op een reeds aangeschafte hanger is geen probleem en oeiiiiiiiii, de nieuwe modellen doen Marian onmiddellijk voor de bijl gaan. De avond openen we met een drankje in een tentje langs de haven en Marian ziet ineens vlak naast ons een Volksdanskennis uit Friesland zitten die wij al heel erg lang kennen. Zij is hier nog een dag en vertelt dat er vanavond muziek en dansen is. Wij gaan eerst naar ´To Kantouni´ om te eten. ´s Middags op ons rondje hadden wij ze al begroet en aangekondigd dat wij zouden komen eten. Ze hebben helaas geen papoutsakia voor Marian maar hij belooft dat het er morgenavond speciaal voor haar is. Morgenavond dus weer ´To Kantouni !´

Na het eten weer terug naar de haven, en ja hoor muziek is er en er wordt gedanst. We gaan nog even wat drinken met z´n allen en het is al een uur als we weer naar de camper gaan.

24 & 25 juni
Vandaag met het bootje naar het Valtosstrand.

26 juni
Het is onze laatste dag in Griekenland en we gaan met het bootje naar Lichnos. Leuk om er weer even te zijn en we zien hoe goed het is om op camping Parga te staan. Het zijn hier nog steeds moeilijk in te rijden plaatsen. Het strand is heerlijk en we lunchen natuurlijk in het grote camping restaurant dat, zoals altijd, helemaal leeg is. Om 4 uur met het bootje terug. De golven zijn voor de tijd van het jaar erg hoog en we zijn behoorlijk nat als we weer in Parga aankomen. Bij Kantouni gaan we ons afscheids etentje houden. Tasos ( de baas) is helaas geveld door rugproblemen en niet aanwezig. Marian schrijft gelijk een bemoedigende kaart voor hem. Het was weer erg gezellig hier in Parga. Dan terug naar de wagen om vast wat zaken te regelen zoals het afrekenen van de camping. Als we aankomen horen we dat in het restaurant van Yiannis een orkestje speelt met ook nog echte Epirotische clarinet er bij. Dat kunnen we niet weerstaan en we gaan dus daar nog even wat drinken. Het werd niet alleen drinken maar ook nog behoorlijk dansen……. En prachtig besluit van onze vakantie in Griekenland. Om een uur of een gaan we eindelijk naar bed en moeten er om kwart voor zes weer uit.

27 juni
km. 85204
Om kwart voor zes gaat het wekkertje en gaan we ons gereed maken. Stroom er af, water tanken, wc legen en weg wezen. Onderweg nog snel een paar foto’s maken en tanken en dan naar Igoumenitsa. Daar komen we om even voor half acht aan en gaan in het kantoor van Minoan onze tickets regelen. Prima zoals ze dat daar hebben geregeld en we kunnen naar de parking om in te schepen. Om nog voor negenen komt de boot al aan en voor half tien staan we op het camperdek. Het is goed warm en we zoeken aan boord voornamelijk de koelte van de bars waar de frappè met pagoto heerlijk is. Als we even wat gaan drinken, zit er naast ons een stel Nederlandse camperaars die wij op heenweg ook op de boot tegenkwamen. Ze hebben ook een mooie reis gemaakt en we komen in een zeer geanimeerd gesprek met ze. Leuke mensen om te ontmoeten. Het is erg warm op de boot en het is verder de dag doorkomen met lezen, eten en drinken. Slapen is haast niet te doen zo warm als het is in de alkoof. We gaan er maar weer vroeg uit om het binnenvaren van Venetie te zien.

28 juni
Km. 85540
Als we aangemeerd zijn en we kunnen starten, doet de wagen helemaal niets. Er is geen beweging in te krijgen. Balen dus. Het is wachten tot alles er af is en dan worden we de hellingbaan afgeduwd en we rijden zonder motor van de boot af om er naast stil te staan. Hij doet nog steeds niets en ik bel dus maar de ANWB om hulp. Die regelt het dat er een sleepwagen komt ( na een goed uur) en met veel moeite worden we richting Mestre gesleept naar een garage. Bij de ons zeer bekende rotonde worden we afgehaakt omdat hij ons niet over een verhoging in de weg kan krijgen en daar een ander wagen voor nodig is. De chauffeur van die wagen vraagt mij de sleutels en ik geef hem aan dat hij de startonderbreker moet uitschakelen en…………. Shit hij start gewoon. We gaan toch naar de garage om alles te laten controleren. Een monteur onderzoekt de remmen en gaat er zelfs een stukje mee rijden. Volgens hem niets aan de hand en rond 12 uur gaan we dan toch maar op pad naar Innsbruck waar we uiteindelijk toch nog om 6 uur aankomen op de camping.

29 juni
Als we ’s morgens wakker worden horen we zacht wat regendruppels op de camper tikken. Het stopt snel en het lijkt opnieuw een mooie dag te worden. We gaan met de bus naar de stad. Innsbruck heeft een niet zo grote maar heel mooie altstad en een redelijk groot en gezellig centrum. We vermaken ons er best. Na de lunch bij een Wienerwald restaurant gaan we met de tram helemaal door de bossen hoog naar Igls en weer terug. Helaas zien we het op de kaart aan gegeven slot niet liggen. Als we terug zijn in de stad is het inmiddels gaan plenzen. Onderweg stappen we uit bij een verkeerde bushalte. Gelukkig is er daar juist een supermarkt zodat wij wat boodschappen kunnen doen voor we weer verder gaan. ’s Avonds nog een keer eten in het campingrestaurant en dan bekijken waar we morgen naar toe rijden. Marian stelt voor om naar Ladenburg in de buurt van Heidelberg te gaan. In de bordatlas staat er een beschrijving die wel iets leuks doet vermoeden.

30 juni
Km 89082
We vertrekken rond half negen. Van Duitse buren horen we allerlei verhalen van passen die wij over moeten als wij via Füssen gaan en ik besluit toch maar via München te gaan. Het is wel wat langer, maar we kunnen dan alles via de autobaan doen en dat is voor zo’n lange route als vandaag toch sneller. Als we om kwart voor vier aankomen in Ladenburg zien we een schitterende camperplaats langs de Neckar. Er is plaats voor zo’n 20 wagens en er is een sanizuil. We gaan op de fiets het plaatsje verkennen en het blijkt een veel groter en mooier plaatsje te zijn dan we dachten. Het heeft een redelijk grote altstad met huizen en gebouwen die er vrijwel allemaal zeer goed onderhouden uitzien. Het hele plaatsje heeft een zeer gemoedelijke en vriendelijke sfeer, met veel mooie bloembakken. Na een rondgang door het centrum strijken we op een terras neer voor een cappucino met een groot stuk gebak mmmmm. Teruggekomen bij de camper betrekt het wat en we nemen maar een parapluie mee als we gaan eten. Het restaurant bij het zwembad blijkt daar zeer populair te zijn gezien de grote drukte. Als we het eten voor ons krijgen begrijpen we dat ook helemaal. Heerlijk eten en in een hoeveelheid die wij echt niet op krijgen. Naast de plaats waar de campers staan is een grote sportweide waar ook ’s avonds een grote groep jongelui samenkomt om een kampvuur te stoken en gezellig bij elkaar te zijn. Een paar van die gasten hebben de onzalige gewoonte om de hele tijd op een fluitje te blazen. Marian hoopt in stilte dat het heftig gaat regenen zodat ze van het fluitje af is……. Haar gebed wordt verhoord want het gaat op een gegeven moment stevig plenzen en dat blijft de hele nacht zowat doorgaan. Einde fluitje !!!!!!!!

1 juli
km. 86450
Om kwart over negen rijden we weg uit Ladenburg voor de laatste stop in Goch. Onderweg hebben we alle soorten weer die we kunnen bedenken, maar als we bij Goch zijn schijnt er weer een zonnetje. Eerst even langs de Lidl om bij te laden en dan door naar de camperplaats. Het is er zoals altijd weer hartstikke druk en er zijn weer veel Nederlanders. Geen bekenden als wij aankomen. ’s Avond gaan we eten bij het Heidestubchen. Dit keer halen we niet maar gaan we er op het terras eten. Erg lekker, veel en onbegrijpelijk goedkoop.

2 juli
Verse broodjes, rustig aan ontbijten en dit verslag bijwerken. Straks op weg naar huis.

Km. 86638

We zijn weer thuis en moeten weer een jaar wachten voor we weer in Griekenland zijn!

Foto's

 

 

 

 

 

 

 

topfoto
neiuwe camper
  
oude camper
Camperreizen van Aad & Marian

Reisverslagen.....................

Foto's..............

Informatie