2006

23 september
start : km 8078
gereden : 75 km

Na 's morgens de wagen weer reisvaardig gemaakt te hebben, gaan we afrekenen. Het is nog steeds niet duur om hier op een camping te staan. We rekenen € 34,80 af voor twee dagen. Terwijl wij daar even bij de receptie staan te wachten komen er 5 campers tegelijk binnen. Van de campingbaas begrijp ik dat hij vandaag 40 wagens verwacht die twee dagen blijven, Net op tijd dus weg!!!!!!!!!!! Onderweg komen wij ze tegen. Het zijn zowel Duitse als Nederlandse campers die georganiseerd op rondreis zijn. De weg naar Monemvasia is uitstekend en we gaan gelijk door de brug over naar de enorme rots aar het oude dorp ligt. We kunnen de wagen gelukkig direct over de brug parkeren en gaan lopen naar de toegangspoort. Een hele wandeling nog naar boven. Onderweg hebben wij allebei het gevoel dat het erg lijkt op Mont Saint Michel. De sfeer is nog net zo als toen wij hier negen jaar geleden waren. Het is wel toeristischer geworden, maar nog steeds wel erg Grieks. Marian maakt er weer schitterende foto's. Het restaurantje waar we gaan lunchen is echt geweldig. En dat op zo'n drukke plaats. Heerlijk om te zien dat men geen concessies doet aan het toerisme en zichzelf blijft. Zelfs in de prijzen merk je niet dat het een topattractie is van Griekenland. Terug in de camper gaan we op weg naar de camping die hier op ongeveer 4.5 km vandaan is. Als we er aankomen kunnen we weer een mooi plek zoeken en gaan staan naast een stel Nederlanders die in een Westfalia aan het rondtrekken zijn. Ze blijken uit Apeldoorn te komen en zijn voor het eerst in Griekenland. Als we net staan begint het te regenen en te onweren. Dat doet het de laatste dagen steeds aan het eind van de middag. 's Avonds eten we in het restaurantje tegenover de camping en ook dat is een schot in de roos. Het is er eenvoudig, puur Grieks en uitstekend van kwaliteit. Een plek dus om morgen terug te komen. Als we terugkomen bij de camper, komen onze buren nog even langs om een fles wijn met ons aan te spreken en zoals dat gaat dan “gezelligheid kent geen tijd”.

24 september
We gaan na het ontbijt op de fiets terug naar het nieuwe en oude Monemvasia. Het is alles bij elkaar een twintig minuten fietsen over een prima weg. We zoeken het Internetcafe op om de website te uploaden. Helaas is die nog dicht, dus dat komt straks wel. Dan maar even gaan koffiedrinken. Onderweg zijn we langs een galerie gelopen waar ze een prachtige poster hebben van het oude Monemvasie zoals het geweest moet zijn in een soort naïeve kunstvorm k ga lekker weer aan dit verslag werken en ook nu begint het weer te betrekken. Dat is al dagen zo, dat het eind van de middag gaat betrekken. Het zal zo wel weer gaan regenen.

25 september
start : 8154
gereden; 144 KM

Vandaag gaan we richting Plaka. Op internet hebben we op diverse sites gezien dat daar een echte camperplaats moet zijn en dat het ook een leuk plaatsje is. Aad moet eerst nog iets regelen in Monemvasia. Terwijl we daar koffie zitten te drinken komen onze Nederlandse campingburen langs met hun camper. Zij zijn ook onderweg daar naar toe. De weg gaat over een zeer mooie route door de bergen en door dorpjes met zeer smalle doorgangswegen. Het hoogtepunt daarin is Kosmas. Op het dorpsplein moet je linksaf door een zeer smal en vooral zeer steil straatje dat kronkelend weer de doorgaande weg opzoekt. Onderweg passeren wij nog een prachtig klooster voor wij Plaka binnenrijden. Als wij er zijn blijkt de camperplaats opgeheven te zijn !!!!!!!!!!!!!
De initiatiefnemer had blijkbaar niet de juiste vergunningen, en dat is in Griekenland zo ongeveer een doodzonde. Het plaatsje zelf is een erg mooi vissersdorpje met een pittoresk haventje. We kunnen er helaas niet blijven want je mag er niet meer overnachten met een camper. We rijden door over de kustweg en stoppen onderweg achter Tiros bij camping “Zaritsa”. Onze buren uit Monemvasia zijn er ook neergestreken en ook hier is het weer eind van de middag weer somber en kil.

26 september
start : 8297
gereden : 88 km

Ons doel vandaag is Nafplion. Via Astros en en Argos is het een redelijk vlotte route en we zetten de wagen maar op de parkeerplaats van de Lidl. We moeten toch even wat aanvullen zo hier en daar en de camper kan er prachtig blijven staan als wij de stad in gaan. Het is al weer negen jaar geleden dat wij hier voor het laatst waren en je kan zien dat er veel en snel verandert de laatste jaren. De sfeer hier is altijd leuk en we dwalen dan ook graag door de smalle straatjes met winkels en restaurantjes. We moeten even onze richting vinden om naar het Komboloi museum te komen. Het is een klein maar mooi ingericht museumpje met een collectie zeer oude kombolois en aanverwante zaken. Ook de geschiedenis hiervan is goed omschreven. Van Marian krijg ik voor mijn verjaardag ( a.s. zaterdag) een heel mooie dieprode barnstenen komboloi. Een heel mooi cadeau !

27 september
start : 8385
gereden : 134 km

Na het ontbijt gaan we richting Sparta. We moeten eerst terug via Argos en dan via Tripoli naar Sparta. Daar kun je de camper goed kwijt op de parkeerplaats langs het stadion. Vandaar kun je makkelijk naar het centrum lopen. De eerste keer dat wij hier wIaren, was op onze huwelijksreis 29 jaar geleden en daarna zijn we hier negen jaar geleden ook nog even geweest. Sparta is in onze beleving leuker geworden. Het was een redelijk saaie stad en we hebben nu het gevoel dat het levendiger is geworden. Van onze vrienden in Petalidi hebben we gehoord dat hier een olijvenmuseum is en dat willen wij natuurlijk zien. Het is in het centrum goed aangegeven en na een wandeling van een kwartiertje staan we voor de deur. Normaal is de toegang € 3,- p.p.,maar vandaag is het gratis omdat het de dag van het toerisme is volgens de man bij de balie. Het museum is zeker de moeite waard en geeft en goed beeld van alles wat met olijven en olijfolie te maken heeft.
Overnachten doen we op camping Mistras, waar ook goed te zien is dat het seizoen over is. We staan er maar met een paar ander campers, en ook nu weer regent het aan het eind van de middag. Dat begint zo langzamerhand knap vervelend te worden.

28 september
start : 8519
gereden : 122 km

's Morgens regent het nog steeds en niet zo zuinig ook. We gaan via Kalamata door naar Pilos en dat is behoorlijk door de bergen rijden weer. Het ziet er onderweg zeer somber en nat uit en hoe hoger wij komen hoe meer we in de wolken rijden. Op de top zien we geen 50 meter meer voor ons uit en het plenst ook nog eens van de regen. Gelukkig is het aan de andere kant van de bergen beter weer en zien we zo waar de zon weer. Vanaf Kalamata is het bekende weg en gaan we via Messini richting Pilos. Daar kunnen we de camper op de grote parking langs de haven zetten en gaan bij een van de restaurantjes aan het water lekker lunchen. Aangezien 's middags alles tot een uur of vijf gesloten is, maken we van die tijd gebruik om door te rijden naar Methoni. Daar aangekomen zetten we de camper op de gemeentecamping. Op onze fietsjes gaan we naar het dorp en gaan het grote kasteel dat er is bezoeken. Een groot terrein waar nog veel te zien is. 's Avonds is het betoverend mooi verlicht.

29 september t/m 1 oktober
start: 8641
gereden: 58 km

Vandaag gaan we terug naar Petalidi om morgen bij onze vrienden Julia en Frans de verjaardag van Aad te kunnen vieren. We gaan via Finikounda, waar we koffie drinken aan het strand, langs Koroni en Aghios Andreas daar naar toe. In Aghios Andreas maken we even een tussenstop om te lunchen. Aad heet in Griekenland overal Andreas en hij vond het wel leuk om dan in een plaatsje dat “Heilige Andreas “ heet even een stop te maken. De camping die daar is was overigens al gesloten.
Onze dagen verder tot en met zondag brengen we lekker relaxed door. We gaan wat zwemmen, lezen, dit verslag maken en natuurlijk op mijn verjaardag 's avonds met onze vrienden lekker uit eten. Precies zoals een vakantie moet zijn............ ( voor ons tenminste!)

Foto's
topfoto
neiuwe camper
  
oude camper
Camperreizen van Aad & Marian

Reisverslagen.....................

Foto's..............

Informatie